İstanbul’un Yeni Hedefi Olimpiyat Oyunları



Eurovision Şarkı Yarışması, NATO Zirvesi, Şampiyonlar Ligi finali ve Universiade’ı başarıyla gerçekleştiren Türkiye, Formula 1 sınavından da yüzünün akıyla çıktı. Kimi Raikkonen’in birinci olduğu yarışlar, hem pist hem de organizasyon olarak ‘çok başarılı’ bulundu. Yarışın organizatörlerinden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, dünyadaki en büyük ikinci spor organizasyonunun başarıyla tamamlandığını belirterek, “Şimdi birinciyi gerçekleştirmemiz lazım, o da olimpiyatlar.” dedi. Vali Muammer Güler de çıtayı yükselten İstanbul’un hedeflerini şöyle sıraladı: 2010’da Avrupa kültür başkenti, 2012’de Avrupa Şampiyonası ve nihai hedef olimpiyatlar. Formula 1’in ülke tanıtımına katkısına dikkat çeken turizmciler, İstanbul’a gelen yabancıların 80-90 milyon dolar döviz bıraktığını belirtti. Murat Yalçıntaş’a göre ise yarışı 50 bin yabancı izledi ve 100 milyon dolar döviz geliri elde edildi.

Murat Yalçıntaş, organizasyonun 1,5 saat boyunca 200'den fazla ülkede canlı olarak gösterildiğini bunun da 3,7 milyar dolarlık bir tanıtıma denk geldiğini aktardı.

Dünyada birçok televizyonun yarışlardan önce İstanbul ve Türkiye'yi tanıtan yayınlar yaptığına dikkat çeken oda başkanı, bu yayınlarla birlikte Türkiye'nin 8 milyar dolarlık bir tanıtım yaptığını anlattı. Yalçıntaş, ilk gün 40, ikinci gün 70 ve üçüncü gün 110 bin kişinin yarış yerine sorunsuz giriş çıkış yaptığına dikkat çekti. Yalçıntaş, “Çok başarılı bir organizasyon oldu. Bunu yabancılar da söyledi. Yarış sonrasında beni Almanya'dan, Fransa'dan arayıp, ‘Sizleri tebrik ediyoruz. Hangi kanalı açsak İstanbul'u izliyoruz, olumlu bahsediliyor.' dediler.” şeklinde konuştu. Murat Yalçıntaş, FIA Basın Merkezi'nin başındaki yöneticinin de 600 gazetecinin haberlerini, organizasyonun bu senenin en iyi Grand Prix'lerinden biri olarak ortak görüş şeklinde geçtiklerini aktardığını söyledi. Yalçıntaş, şöyle konuştu: “Türkiye gerçekten büyük bir organizasyonun, dünyadaki ikinci büyük spor organizasyonunun altından kalkmıştır. Şimdi birinciyi gerçekleştirmemiz lazım, o da olimpiyatlar. Bu organizasyonda bizi başarılı yapan reçeteyi olimpiyatlara da uygulamak lazım... Nedir o reçete? Biz, özel sektör, yerel yöneticiler ve merkezi yönetim üçlüsü el ele verip başarıya imza attık. Şimdi olimpiyatlar için çalışmalıyız.” Yalçıntaş, pistte yıl sonuna kadar 5 tane uluslararası yarış olacağına da dikkat çekti.

İstanbul Valisi Muammer Güler de, başarıyla gerçekleştirilen organizasyonda birçok ilkin yaşandığını dile getirdi. Güler, şunları kaydetti: “Tesislerin, altyapının ve organizasyonun hazırlıklarının çok önemi vardı. Bunların her biri, birçok gayretle ve müşterek bir anlayış içerisinde birçok kuruluşun da elini taşın altına koyarak adeta bir işbirliği çalışmasıdır.” Yeni tecrübeler edindiklerini vurgulayan vali, gelecek Formula 1 yarışına çok daha iyi hazırlanacaklarını söyledi. Vali Güler, yarış alanının motosiklet ve otomobil yarışlarında, kongre turizmi, fuar turizmi gibi büyük organizasyonlarda kullanılabileceğini kaydetti. Güler, İstanbul için çıtanın giderek yükseldiğini vurgulayarak hedefleri şöyle sıraladı: “Bu çıtanın daha yükseğinde Avrupa kültür başkenti olmak var. 2010'da Avrupa kültür başkenti, 2012'de Avrupa Şampiyonası ve nihai hedef, değişmez hedef; olimpiyatları İstanbul yapacak.” Vali Güler, yarışların bazı aksaklıkları da gözler önüne serdiğini vurgulayarak, özellikle Anadolu yakasında konaklama tesislerinin artırılması gerektiğini kaydetti. Vali, Sabiha Gökçen Hava Limanı'nın daha hızlı çalıştırılması gerektiğine işaret etti. Muammer Güler şunları söyledi: “Formula 1 bulunduğu mekan itibarıyla mükemmel. Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone'un Başbakan Erdoğan'a dediği gibi ‘Mükemmel bir çevre, mükemmel bir alan.' Daha iyisini yapacağız. Kendimize güveniyoruz. Bu bize büyük bir cesaret verdi.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘2005 yılının dünyada ‘İstanbul yılı' olarak hatırlanacağını kaydetti. Formula 1'i kusursuz bir şekilde gerçekleştirmenin gururunu yaşadığını ifade eden Topbaş, İstanbul'un artık bir dünya kenti olduğunu söyledi. “Dünyanın en heyecan verici kenti İstanbul ile en heyecan verici spor olayı Formula 1'in yollarının bir gün kesişeceğini hayal etmek dahi muhteşemdi.” diyen Topbaş, bu hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Belediye olarak böylesi büyük organizasyonlara ayrı bir önem verdiklerini vurgulayan Topbaş, “Formula 1'e ev sahipliği yapmak, İstanbul'u dünyanın önemli bir finans, ticaret, turizm ve kongre merkezi yapma hedeflerimiz açısından önemli bir noktadır. Bu büyük işi başarmanın verdiği güçle şimdi yeni hedeflerimize ve özellikle olimpiyatlara daha büyük bir inançla hazırlanmaya tekrar başlıyoruz.” şeklinde konuştu. Topbaş, 21-23 Eylül tarihleri arasında İstanbul Park'a Moto GP'yi getireceklerini sözlerine ekledi.