Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan inşaat sektörü İzmir'de buluştu. 'İnşaat 2023' toplantısında, inşaat sektörünün geleceği ve kentsel dönüşüm konusundaki güncel gelişmeler tartışıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu, Türk ekonomisinin büyümesi ile birlikte inşaat alanında açılan ihaleler ve inşaatların sayısında artış yaşandığını dile getirdi.
Çok sayıda sektör temsilcisini hazır bulunduğu toplantıda konuşan Yeşiloğlu, "İstanbul'da yapılacak havalimanı ihalesinde olduğu gibi ihale rakamlar büyümeye devam ediyor. Bu sürpriz değil. Bu işi yapan şirketler mali yükümlülük içine girse de bu işi başaracaklardır. Bankalar işin finansmanı için rekabetçi faizler ve finansman sağlayacaklardır" dedi.
Toplantıda söz alan ve Kentsel dönüşüm ile birlikte sektörün gelecek 10 yılda 2 kat büyüyeceğine dikkat çeken, Elmor A.Ş. Şirket Müdürü Hakan Günderen, "İnşaat sektörü, Türkiye'nin deprem riski ve kentsel dönüşüm nedeniyle önem kazandı. 10 yıl içinde ekonomik koşullarda bir değişme olmaz ise sektörün 2 kat büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bu bizi gerçekten korkutuyor. Bu talebi karşılayabilmek için. Üretim imkanlarını ona göre geliştirmek gerekli. Çözüm ortaklarımızın da iş yapma şekillerini de yeniden gözden geçirmesi lazım. Sektörün en önemli lokasyonlarından biri olan İzmir bizim için önemli. Bütün yatırımlarımızı Ege Bölgesi'ne yapmış durumdayız. Yatırımlarımızın yüzde 90'ı Manisa'da. Çalışanlarımızın büyük bölümü İzmir'den geliyor. Sektördeki firmalar bölgenin inşaat sektöründeki geleceğini nasıl gördüklerini bu toplantıda tartışacağız" dedi.
"Hatalar devam ediyor"
İzmir'de geçmişe dayalı sağlıksız planların hala devam ettiğini belirten İzka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, "Bir çok yerde hataların devam ettiğini görüyoruz. Planlamaların güncel olması çok önemli. Bir yandan kentsel dönüşümün yapılacak alanların planlanması, bir yandan da planlı alanlardaki sorunların sorunların çözülmesi gerekiyor" diye konuştu. Sektörün dünyada da önemli olduğunu belirten Yeşil, 2008 yılında meydana gelen krizin hala devam ettiğini söyledi. Yeşil, mevcut alanların dönüştürülürken kentin sosyal alanlarının da korunması gerektiğine dikkat çekti. Yeşil, İzmir'de arazinin önemli bir sorun olduğunu kaydetti.
Sayısal verilere dikkat
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, İzmir'deki imar planları hakkında bilgi vererek, "Mimarlığa ilişkin İzmir'de bir vizyon olması gerekiyor. Mimarlıkları ile hatırladığımız bir çok kent bulunuyor" diye konuştu. Topal, küresel krizin temel gerekçelerinden birisinin inşaat ve finans sektörü arasında olduğunu hatırlatarak, ekonomi politikaları ile sayısal tespitlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Kooperatif modeli
Ege Koop Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aslan, "İzmir'deki konutların yüzde 60'ı kaçak. Bu nedenle kentsel dönüşüm İzmir için çok önemli. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum. Her yıl kentin nüfusu 100 bin kişi artıyorsa, yıllık konut ihtiyacı yaklaşık 25 bin'dir. Yaptığımız bir araştırmaya göre İzmir'deki insanların yüzde 38 kiracı iken; kendine ait konutta oturanların oranı yüzde 45 civarında. Birinci kuşak deprem kuşağında kalan İzmir için kentsel dönüşüm daha önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Ege Koop olarak kentin en zor yerlerinde konutlar yaptık. Her türlü altyapı hizmetiyle yaşam alanları oluşturduk. Kentsel dönüşümde bizim uyguladığımız kooperatif modeli ve bölgedeki insanların katılımıyla daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bayraklı, Karabağlar'da vatandaşın talebi ile kentsel dönüşüm projelerini yapmaya çalışıyoruz" ifadesinde bulundu. Aslan, kentsel dönüşüm İzmir'de yaklaşık 2 milyon kişiyi etkilediğini kaydetti.
"İzmir kaotik şekilde büyüdü"
Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk ise "İzmir, kaotik bir şekilde büyüdü. Müteahhit yapıp satabildiğini gördüğünde; hemen bu inşaatın yanına bir tane daha anlık bir planlama ile yapmaya çalıştı. Dolayısıyla bizim kaygımız, kentsel dönüşüm için de benzer bir durumun yaşanması. İzmir'de bizler yani inşaat firmaları ve yerel yönetimler, neler yapacağını bilmesine karşın vatandaşın bu konu hakkında yeterince fikir sahibi değil. Bu noktada gelecekte sıkıntılar olabileceğini düşünüyorum" ifadesinde bulundu.
Sürdürülebilir mimariye destek verecek ve toplu taşımanın kullanılabildiği bir kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini vurgulayan Kavuk, Türkiye'nin cari açığındaki en önemli etkenlerden biri olan enerji konusunda da bu sürece uygun dönüşümlerin gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekti.
"İstanbul'un yedeklenmesi lazım"
Sektörün lokomotifinin İstanbul olduğuna dikkat çeken Megapol Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir, "İstanbul'un yedeklenmesi lazım. Bunun yapılabileceği tek şehir büyüklüğü ve kapasitesi açısında İzmir. İzmir'in dönüştürülmesi gerekiyor ancak bunu kendi iç dinamikleriyle yapamazsa küresel şirketler yapacaktır" dedi. Türk inşaat firmalarının dünyada ilk 3 arasında yer aldığı bilgisini veren Gökdemir, "Bunlar ne yazık ki İstanbul ve Ankaralı firmalar. Aralarında bir tane İzmirli yok. Kentsel dönüşümde İzmir inşaat sektörü temsilcilerinin yerini sorgulamak lazım. Bu kentsel dönüşümden önemli pay alacağımızı düşünmüyorum. Kurumsallaşma ve proje yönetimi önemli bir başlık. Bu değişim ve dönüşüm içinde yer almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.