İstanbul'un Unutulan Bir Başka Yüzü: Lanetli Başkent



Osmanlı Bankası Müzesi'nin Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlendiği İstanbul Söyleşileri, Prof. Dr. Feridun Emecen'in "İstanbul'un Unutulan Bir Başka Yüzü: Lanetli Başkent" başlıklı konuşmasıyla devam ediyor. 13 Ocak 2010 Çarşamba günü saat 18:30'da İTÜ Taşkışla binasında yapılacak söyleşide, İstanbul'un, devralınan mitler ve hadis kaynaklı kıyamet senaryolarıyla beslenerek zihinlere yerleşen karanlık yüzü anlatılacak.

Prof. Dr. Feridun Emecen, İstanbul'un, Osmanlı tarih geleneğinde sadece güzellikleriyle, şehirlerin anası olmakla, yeryüzünde bir misli daha bulunmamakla, bir taşının bile bütün Acem mülküne değişilmemesiyle övülerek değil; belki de uğradığı felaketlerin rolüyle, bunun tam tersi bir tanımlanmayla da zikredildiğini belirtiyor. Emecen'e göre, söz konusu tanımlama, ilginç şekilde fetih öncesi ve sonrası bir kısım Osmanlı literatüründe, şehrin daha ilk kuruluşundan itibaren "Allah'ın lânetine uğramış, bu yüzden felaketlerin hiçbir zaman eksik olmadığı" gibi bir ana zeminde takdim ediliyor. Bu miras, hem Bizans'ı hem de burayı almayı dini bir gayret sembolü olarak ortaya koyan Müslüman Araplardan devralınmış gözüküyor. Çok fazla dillendirilmese de, aynı kanaatler halk arasında, bilhassa dini kaynaklı olarak dikkat çekici şekilde yaygınlık kazanmışa benziyor.

Prof. Dr. Feridun Emecen

1979'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nden mezun oldu. 1981'de Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. 1985'te XVI. asırda Manisa ve yöresinin sosyal ve iktisadi tarihini aydınlatmaya yönelik doktora tezi kabul edildi. 1987'de Yardımcı Doçent, 1989'da Doçent oldu. 1995'te aynı anabilim dalında Profesör kadrosuna atandı. Halen, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yapıyor.

Kitapları

"XVI. Asırda Manisa Kazası", "Osmanlılar'da Divan-Bürokrasi-Ahkâm: II. Bayezid Dönemine Ait 906/1501 Tarihli Ahkâm Defteri (İ. Şahin ile birlikte)", "Unutulmuş Bir Cemaat: Manisa Yahudileri", "İlk Osmanlılar ve Batı Anadolu Beylikler Dünyası", "İstanbul'un Uzun Dört Yılı 1785-1789", "Taylesanizade Hafız Abdullah Efendi Tarihi", "İstanbul'un Fethi Olayı ve Meseleleri", "Doğu Karadeniz'de İki Kıyı Kasabasının Tarihi: Bulancak-Piraziz", "Tarihin İçinde Manisa", "Osmanlı Klasik Çağında Siyaset".