"İstanbul'un Trafiğini Anadolu Çözer"



Doğa Derneği ve TEMA Vakfı tarafından üçüncü köprüye ilişkin yapılan ortak açıklamada köprünün İstanbul’un ulaşımına ilişkin sorunları çözmeyeceği, aksine, sosyoekonomik ve doğal açıdan ciddi sorunlara yol açacağı belirtildi. Ortak açıklamada, üçüncü köprü meselesinin, sadece İstanbul’un ulaşımı ile ilgili bir konu olmadığına da dikkat çekildi.

Doğa Derneği ve TEMA’nın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

Üçüncü Köprü, gelecekte nasıl bir Türkiye hayal ettiğimizle ilişkili bir konudur. Şayet; kırsal yerleşimleri tümüyle boşalmış, nüfusun tamamı şehirlerde yaşayan, üretmeyen ama tüketen, şehrin oluşturduğu çevre sorunları ile boğuşan, toplum sağlığı bozulmuş, ekonomisi tümüyle dışa bağımlı ve ülke yüzölçümünün çok küçük bir kısmını kullanan ama geri kalan topraklarını büyük tarım şirketlerine terk etmiş bir Türkiye hayal ediyorsak, üçüncü köprü projesi desteklenmelidir.

Öte yandan; tüm şehirlerden kırsal bölgelere kadar refah düzeyini yükseltmiş, hem üreten, hem de ürettiğini tüketen, fazlasını ihraç eden, toplum sağlığını korumuş, güçlü ve bağımsız bir ekonomiye sahip, tarım alanlarını sağlıklı bir şekilde işleyen, su ve toprak kaynakları ile doğasını koruyan bir Türkiye hayal ediyorsak, Üçüncü Köprü Projesi ve benzeri yatırımların karşısında olmalıyız. Doğa Derneği ve TEMA Vakfı, tercihini ikinci senaryodan yana kullanmaktadır. Çünkü Türkiye’nin ulaşım ve kalkınma meseleleri, sadece İstanbul’da çözülemez. Sivas’ta çözülür. Çankırı’da çözülür. Tunceli’de, Burdur’da çözülür.

Ortak açıklamada ayrıca, Üçüncü Köprü’nün boğazın kuzey yarısındaki önemli doğa alanlarını, bu alanlardaki biyolojik çeşitliliği ve İstanbul içindeki doğal kaynakların önemli bir kısmını geri dönüşü olmayacak bir şekilde tahrip edeceğinin altı çizildi.

Doğa Derneği Başkanı Dr. Güven Eken yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Üçüncü Köprü ekolojik, ekonomik ve sosyal açılardan hem İstanbul hem de ülkemiz genelinde olumsuz etkiler doğuracaktır. Tüm Türkiye ve İstanbul’un üstün kamu yararı için bu tür yatırımlar yapılmadan önce şu soru net olarak yanıtlanmalıdır: İstanbul’u daha ne kadar büyütmek istiyoruz? Bu sorunun yanıtı şeffaf ve bilimsel temellere dayanarak verilmediği sürece hiçbir kamu kurumunun ülke kaynaklarını Üçüncü Köprü Projesi’ne yönlendirme hakkı yoktur.”

TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan da köprü projesini gündeme getiren kamu kurumlarının Türkiye’nin kalkınmasını ortak akıl yoluyla gerçekleştirmekle mükellef olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

İstanbul’un kuzeyinde yer alan ormanlardan geçecek yeni onaylanan İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda bile yer almayan Üçüncü Köprü ve bağlantı yolları, orman ekosistemi üzerinde tahribata yol açacak, ormanın ve mevcut yaban hayatı alanlarının bütünlüğünü bozacaktır. Ayrıca, yeni 2B adayı alanlar oluşabilecek, biyolojik çeşitlilik kayıpları yaşanacak, ek yapılaşma baskısının yanı sıra yeşil örtünün azalması sonucunda daha fazla karbon doğada serbest kalarak hava kirliliğine ve küresel ısınmanın artmasına neden olacaktır. Raylı sistem ile entegre edilmiş deniz ulaşımını göz ardı eden Üçüncü Köprü Projesi, ayrıca Üstün Kamu Yararına da aykırıdır.