İstanbul'un Tarihi Yapıları Koruma Altında



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel görünümün modernleşmesi çalışmalarının yanı sıra tarihi dokunun da korunması ve yeni nesillere aktarılabilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Bu hedef doğrultusunda, Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü vasıtasıyla İstanbul'un yıpranmaya başlamış tarihi eserlerinin aslına uygun olarak yenilenmesi ve bakımlarının sağlanması çalışmaları devam ediyor. Bir açıkhava müzesi konumunda olan İstanbul'daki tarihi mirası en iyi şekilde korumayı önemli bir görev olarak gören Büyükşehir Belediyesi, birçok proje geliştirerek, bu konuda da önemli adımlar attı ve atmaya devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tari Çevreyi Koruma Müdürlüğü'nün çalışmalarından bazı örnekler:

KIZTAŞI RÖLÖVE RESTORASYON PROJESİ
Bizans döneminde İmparator Markianos (450457) adına Praefectus (Vali) Tatianus tarafından dikilen, Fatih'te bulunduğu bölgeye ve bir de caddeye ismini veren ve 'Kıztaşı' olarak da bilinen Dikilitaş Anıtı, özellikle 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında başlığının kaide seviyesine konulmuş parçalı çember bulonları düşmüştü. Çember parçaları dağınık ve düşmesi an meselesi haline gelmiş olan çemberin sökülmesi ve altına kurşun levhadan şerit konulmak suretiyle yeniden yerlerine takılması ve yine daha önce konulmuş bulunan zincir ve kenetlerle taşlar ait detayların gözden geçirilmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi söz konusu anıtın restorasyon ve sağlamlaştırma uygulamasına temel olmak üzere bu projeyi hayata geçirdi.

TEBHİRHANE BİNASI RÖLÖVE RESTİTÜSYON VE RESTORASYON PROJESİ
Üsküdar Doğancılar Caddesi, Tebhirhane Sokak, 6 Pafta, 427 Ada 10 parselde yer alan ve Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetindeki Üsküdar Tebhirhanesi, imar planlarında anıtsal yapı alanında kaldığı için İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarfından 07/10/1996 tarih ve 2006 sayılı kararı ile koruma altına alındı.

HÜSREV PAŞA TEKKESİ RÖLÖVE VE RESTİTÜSYON RESTORASYON PROJESİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde ve Eyüp 4 pafta, 50. ada ve 18. parselde yer alan Hüsrev Paşa Külliyesi, (orijinal kullanımı tekke olan tescilli eski eser yapı Hüsrev Paşa Tekkesi), Haliç projeleri kapsamında, Eyüp silüetine etki eden önemli bir unsur olarak rölöverestitüsyon ve restorasyon çalışmasının yapılarak İstanbul'un kültürel yaşamın yeniden kazandırılması amacıyla İBB tarafından gerekli çalışmalara başlandı.