İstanbul'un Rengi Griye Çalıyor

Beşiktaş'ta Akmerkez-Levazım yolunun kenarında bulunan 18 bin metrekarelik ormanlık alan için çelişkili kararlar. İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu imar planında konut+yeşil alan olarak kabul edilen alanı ticaret+turizm alanına dönüştürecek planı önce uygun bulmadı. Ardından ise "uygundur" onayı verdi. CHP'li Belediye Meclis üyesi Mehmet Yıldız, Kurul'un karar değiştirmesine Ankara'dan gelen bir telefonun neden olduğunu söyledi.

İlk teklif 2005’te yapılmıştı

T24'ten Mehmet Demirkaya'nın haberine göre, arazi sahipleri 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak, imar planı değişikliği teklifinde bulundu. Teklif ile arazinin konut-yeşilalan statüsünden çıkartılarak ticaret+turizm alanı statüsüne alınmasını ve E:2 yükseklik serbest yapılanma şartı istendi. Belediye Meclisi bu teklifi uygun görmedi ve dosyayı müdürlüğüne iade etti.

Dosya daha sonra, bazı değişikliklerle 2-3 kez Meclis gündemine geldi ancak kabul edilmedi. Büyükşehir Belediye Meclisi, söz konusu imar planı değişiklik teklifini, 2009’da değiştirerek de olsa oy çokluğuyla kabul etti. Meclis, plan  notlarındaki “konut ve rezidans” ibaresinin iptali ve Sit alanında kaldığı için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayının alınması şartıyla teklifi uygun gördü.

AKP'li Kurul Başkanı

İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 6 Nisan 2010 tarihli kararında, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilen plan değişikliği teklifini uygun görmedi. Ancak Kurul, 6 Nisan 2010 tarihli kararında imar değişikliğini uygun görmese de Kurul Başkanı M. Sinan Genim ve üye Halil Onur karşı oy kullandı. Yüksek Mimar Sinan Genim 2009 seçimlerinde, AKP’den Kadıköy Belediye Başkanlığı’na aday olmuştu.

Arazi sahipleri Kurul kararı için, Kurul Başkanı ve bir üyenin karşı oylarını da dikkate alarak, Ankara’da bulunan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne itirazda bulundu. Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul 3 Numaralı Koruma Kurulu’na yazı yazarak, söz konusu kararın yeniden incelenmesi için konunun Kurulun ilk gündemine alınarak değerlendirilmesini istedi. 30 Haziran 2010 tarihinde toplanan Kurul, aynı dosyayı yeniden görüştü. Kurul bu kez, önceki kararın tam aksi yönde karar alarak imar planı değişikliği teklifini kabul etti. Üstelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son kararında iptal edilen bazı plan notlarını da karara ekledi.

Gitsin orman gelsin AVM

İki üyenin bulunmadığı, Beşiktaş Belediye temsilcisinin karşı oy kullandığı son Kurul kararıyla eklenen birinci fıkradaki ibare şöyle:

“Lejand alanında yer alan ‘Ticaret+Turizm Alanı’ ibaresinin ‘Ticaret+Hizmet Alanı’ olarak değiştirilmesine; Lejanda ‘İş Merkezleri, büro, çarşı, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar, alışveriş merkezleri ile otel, motel vb gibi konaklama tesisleri ile rezidans yapıları e sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültür tesisleri ve lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik kurumlar, yönetim binaları, banka, finans kurumları ile özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi yapılar yapılabilir’ ibaresinin eklenmesine…”

‘İkinci Park Otel vakası’

CHP’li Belediye Meclis üyesi Yüksek Mühendis Mimar Mehmet Yıldız, Kurul’un son kararından sonra dosyanın yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geleceğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Dizi film gibi sürekli meclisin gündemine gelip giden bu plan değişikliği teklifi, İstanbul için ikinci bir ‘Park Otel’ vakasıdır. Belediye Meclisinde, bu planın; kanununa aykırılığını,  bölgeye uygun olmadığını anlattık.  CHP Gurubu olarak mecliste gerekli uyarıları yaptık. Bizim ret oyu vermemize rağmen, AKP gurubunun oyları ile bu kabul edilemez plan kabul edildi. Bölge Boğaziçi Sit Alanı olduğu için, yasalara ve planlama ilkelerine aykırılıkları bir raporla İstanbul 3 Numaralı Bölge Koruma Kurulu’na iletip planın ret edilmesini istedik. Kurul planın yasalara aykırı olduğunu kabul ederek meclis kararını iki defa ret etti. Ankara’dan gelen talimat üzerine Kurul’un yeniden toplanıp kararını değiştirdiğini öğrendiğimizde, son Kurul Kararını İdare Mahkemesine taşıdık. CHP Meclis Grubu, İstanbul ve bölge halkı adına, bu imar cinayetine ve yağmaya engel olmak için tüm yasal yolları kullanmaya devam edecektir. Bu plan değişikliğinin; planlama ilkeleri ve yasalar açısından iler tutar tarafı yoktur; İstanbul açısından söylenecek şeyse şudur: Bu planın onama sürecinde yaşananlar; planlama kavramı kullanılarak, İstanbul’un nasıl yağmalandığını gösteren müthiş bir belgeseldir”.