İstanbul'un İçindeki 'Kaçak' Yangınını Kim Söndürecek?



Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, İstanbul’daki ruhsatsız bina oranının yüzde 85 olduğunu ve 136 sokağa itfaiyenin giremediğini söyledi. Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen Bayındırlık ve İskan İl Müdürleri Toplantısı’nın açılışında konuşan Erbakan, kentlerdeki çarpık yapılaşmaya dikkati çekti. Bakanlığın bu çarpık kentleşmeye nasıl engel olunabileceğiyle ilgili çalışmalar yaptığını dile getiren Erbakan, çarpık kentleşmeyle mücadelede standartlar belirlenmesi, herkesin de bu kurallara uyarak süreklilik sağlanması gerektiğini belirtti.

İstanbul’da ruhsatsız bina oranının yüzde 85 olduğunu ve 136 sokağına itfaiyenin giremediğini anlatan Erbakan, Ankara’ya geliyorsunuz yüzde 45, İzmir’e gidiyorsunuz yüzde 60 bina ruhsatsız. Eğer şehre gündüz giriyorsanız felaketi görüyorsunuz, gece ışıklardan dolayı konuya hakim olamayabiliyorsunuz. Radikal tedbirlerin lazım geldiği inancındayım diye konuştu.

Türkiye’de araçların, yayaların yürümesi gereken kaldırımlara park ettiğine dikkati çeken Erbakan, araçlar çıkmasın diye kaldırım standartlarını bozduklarını söyledi. Avrupa ülkelerini ziyaret ettiğinde Türkiye’deki eksikleri gördüğünü ve çok üzüldüğünü dile getiren Erbakan, Sizlerle beraber mutlaka bu düzeni değiştirmemiz lazım. Standartları belirleyen, taviz vermeyen, yürekten inanan arkadaşlarımız olması lazım. Başka türlü bu sistemi değiştirmek mümkün değil dedi. Erbakan, vatandaşlara kentlilik bilinci kazandırılması gerektiğini de vurguladı.

Müsteşarın üzüntüsü

İl müdürlerinden inisiyatif göstermelerini, her konuyu Ankara’ya havale etmemelerini ve bulundukları yerde sorunları çözmelerini isteyen Erbakan, yaşantılarına da dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi. Erbakan, şöyle konuştu:  "Etik açıdan çok dikkatli olun arkadaşlar. Ben inanın, bir valimizin sabah erken saatlerde arayıp, (sizin 10 arkadaşınızı tutukladık, 10’u da gözaltında) dediğinde çok üzülüyorum. İnanın. Bu benim için, arkadaşlarım için yıkım oluyor. Sizler özveriyle çalışıyorsunuz. Hepinizin ailesi var. Hepinizin dimdik ayakta olması lazım. O arkadaşlarımızdan bir kısmı suçlu da olmayabilir ama dikkat edin değerli arkadaşlar. Dostunuz olduğu kadar düşmanınız da var. Yaptığımız konuşmalara, çevrenizdeki insanlara çok dikkat edin."

Erbakan, il müdürlerinden, karşılaştıkları sorunları yazarak kendisine iletmelerini istedi.

Valinin isyanı

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teşkilatı’nın, kamu yönetiminin temel taşı olduğunu söyledi. Türkiye’de çarpık kentleşmenin önlenmesi gerektiğini belirten Yüksel, gecekondulaşmanın her geçen gün tam bir rezalete döndüğünü ve bunun engellenmesi için Bayındırlık ve İmar Teşkilatı’nın da yetkilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin, yaşanabilir konutlardan oluşan köyler ve şehirlere ihtiyacı olduğunu ifade eden Yüksel, "Yaşanabilir olmayan konutların ağırlıklı olduğu kentler, sürdürülebilir kentler olabilir mi? Asla" dedi.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, seçim öncesinde tüm yerel yönetimleri kaçak yapılara müsaade edilmemesi için uyardıklarını, bir belediye başkan adayının da halka, valiliği şikayet ederek, O, bana söylemeye devam edecek, siz kaçak yapılaşmaya devam edin. Ben kimsenin çatısını, evinin damını başına yıkmam dediğini anlattı. Yüksel, halkı kaçak yapılaşmaya teşvik eden bu kişinin seçimi kazandığını ve daha sonra hiçbir şey olmamış gibi Valiliğe yazılar yazarak, zabıtaya yıkım emri verdiğini kaydetti. Seçim öncesi kaçak yapılaşmaya göz yumanların, seçimden sonraki yıkım çalışmaları sırasında aradan çekilerek vatandaşla polisi karşı karşıya getirdiğini dile getiren Yüksel, İş tamamen sulandı, rezalet bir hal aldı diye konuştu.

Antalya Valisi Yüksel, kente yılda ortalama 50 bin kişinin göç ettiğini belirterek, "Turizmde ’marka’ şehir olarak adlandırılan Antalya’da, 100 bin civarında kaçak yapı var" dedi.

4.5 milyon ağaç yandı

İklim değişikliği nedeniyle orman yangınlarının verdiği zararın büyüdüğüne de dikkati çeken Yüksel, insanların da yangınlarda kaybedildiğini söyledi. Manavgat’ta geçen yaz meydana gelen yangında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 4.5 milyon ağacın yandığını dile getiren Yüksel, orman yangınlarıyla mücadelenin sadece Orman Bakanlığı’nın görevi olmadığını belirtti. Yüksel, insanların zarar görmemesi ve maddi hasarın en aza indirgenmesi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yeni bir anlayışla, orman içi ve köylerdeki yapılarda kullanılan teknik ve fenni malzemeleri yeniden belirlemesi gerektiğini vurguladı. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye sahillerinin bütünleşik kıyı planlamalarının da bir an önce yapılması gerektiğini bildirdi.

Kısıtlı imkana rağmen çok verim isteniyor

İl müdürlerini temsilen konuşan Van Bayındırlık ve İskan Müdürü Burhan Erez de, araç, gereç ve teknik eleman eksikliğine rağmen hizmetin en iyisini sunmaya çalıştıklarını söyledi. Erez, "Ancak, müdürlüklerimizden kısıtlı imkanlara rağmen çok verim istenmekte. sorunların giderilmesinde gerekli destekler verilmemektedir" dedi. Bayındırlık ve İskan müdürlükleri personelinin özlük haklarının benzer kurumlarda çalışanlarla aynı statüye getirilmesi gerektiğini belirten Erez, özelleştirme kapsamındaki teşkilatlardan idareye atanan personelden verim alınamadığını kaydetti.  81 il müdürünün bir araya geldiği toplantı 22 Mayıs’ta sona erecek.