İBB Meclisi mart ayı oturumlarında İstanbul'un nüfus ve yapı açısından en yoğun ilçesi olan Esenyurt'un “TEM Güneyi 1. Etap 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı” değişikliği gündeme geldi.
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; depremi bekleyen İstanbul'un yapı güvenliği en çok tartışılan gökdelenlerin, sitelerin yükseldiği Esenyurt'un yüzde 80'ini kapsayan yaklaşık 700 bin kişiyi ilgilendiren plana, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, asıl sorunun çözülmemesi ve bir şirkete ait 92 bin metrekarelik parselin de ayrıcalıklı olarak plana eklenerek yeni imar rantı yaratılması nedeniyle itiraz etti.
Meclis oturumunda söz alarak ilçenin durumunu anlatan Bozkurt, “Esenyurt Türkiye’nin en kalabalık ilçesi 1 milyon kayıtlı vatandaş var. 200-300 bin arasında kayıtsız ve çoğunlukla yabancı vatandaşların yaşadığı bir kent.
Yaklaşık 100 bin kişinin yaşayacağı boş konut alanları da var. Yani toplamda 1.5 milyon insanın ikamet edebileceği bir ilçe. Birçok kendine özgü sorunu var.” dedi.
‘Sorun çözülmedi, alakasız bir parsel eklendi’
Gündemdeki plan değişikliğinin geçmişini anlatan Bozkurt, 2014 yılından beri bir vatandaşın arazisinin yeşil alana alınması nedeniyle açtığı davalar sonucu planın sürekli iptal edildiği söyledi. 2020 yılında yeni plan çalışması yapılırken yıllardır iptal gerekçesi olan parselin sorununun çözülmesini, bir daha iptal edilmeyecek bir plan yapılmasını istediğini aktardı.
Esenyurt’tu depreme dirençli bir kent yapacak planın 2 yıldır beklediğini vurgulayan Bozkurt, “Bütün herkesi uyarmama rağmen imar planının iptaline neden olacak parseldeki sorun düzeltilmedi. O parsel imar planının dışında bırakıldı.
Alakasız bir parsel, alakasız bir gerekçeyle bir mahkeme kararı varmış gibi gösterilip plana dahil edildi. Bu parsele imar artışı verilip, fonksiyon değişikliği getirildi.” dedi.
Şirketin arazisine 8-9 bin kişilik yeni nüfus getirecek prestij konut projesi yapılmasının planlandığını anlatan Bozkurt, “Esenyurt'un fazladan alacak bir kişilik kapasitesi bile kalmadı. Benim yeşil alanım kalmadı, okul alanım kalmadı. Çocuklar 70 kişilik sınıflarda okuyor. Ben yoğunluk, imar rantı isteyen bir belediye başkanı değilim. Komisyon üyelerinin, meclis üyelerinin bu konuyu tekraren düşünerek değerlendirmesini rica ediyorum. İlçede 1999 depreminde hasar almış bütün binaları yıktık. Daha fazlasını yapabilmem için bu plana ihtiyacım var.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.