İstanbul’un Deprem Master Planı Bu Sene Sonuna Kadar Bitirilecek

İstanbul’u muhtemel bir depreme hazırlamak amacıyla hazırlanan ‘Deprem Master Planı’ bu sene sonuna kadar tamamlanmış olacak. Planın gecikmesini bürokratik engellere bağlayan Başkan Gürtuna, önümüzdeki sene plan doğrultusunda fiili çalışmalara başlanacağını açıkladı.

Muhtemel bir depremden İstanbul’un en az can ve mal kaybıyla çıkması için hazırlanan ‘Deprem Master Planı’, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve 27 ilçe belediye başkanının katıldığı bir toplantıda değerlendirildi. Gürtuna, master planının önündeki en büyük engelin bürokrasi olduğunu söyledi.

Çalışmaları İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından sürdürülen İstanbul Deprem Master Planı’nın sonbahara kadar tamamlanması bekleniyor. Master planının pilot uygulaması ise Zeytinburnu Belediyesi’nde başlatıldı. Gürtuna, Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Zeytinburnu’nun pilot bölge olarak seçilmesinin nedenini, bölgedeki binalara ait verilerin bilgisayara aktarılarak hazır bir veri tabanının diğer bölgelerden daha önce oluşturulması şeklinde açıkladı.

İstanbul Deprem Master Planı fiili olarak önümüzdeki yıl uygulanmaya başlanacak. Master planının hayata geçirilmesi için ortalama 3 milyar dolar maliyet öngörülüyor. Büyükşehir Başkanı Ali Müfit Gürtuna mali kaynak bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, “Ben Avrupa Yatırım Bankası ile Dünya Bankası ile görüştüm. Ancak paranın toplanması, kullanım yetkisi gibi konularda bürokrasi önümüzü kesiyor. Bunun için Ankara’dan somut yetki talep edeceğiz.” dedi. Gürtuna, master planı çıktıktan sonra, Afet Kanunu, İmar Kanunu gibi hukuki mevzuatın da değişeceğini söyledi. Gürtuna, plan çerçevesinde hükümetten evsiz kalan vatandaşları barındırmak için Hazine arazilerinin kullanımı konusunda yetki isteyeceklerini de sözlerine ekledi.

Şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Gürtuna, İstanbul genelinde 120 bin binanın incelendiğini, elden geçirilmesi gereken bina sayısının ise 50–60 bin civarında olduğunu belirtti. Gürtuna, master planı çerçevesinde depreme dayanamayacak binaların yıkılıp yeniden yapılmasıyla, kriz ortamında inşaat sektörüne de bir canlılık getireceklerini savunarak, “Tabiri caizse bir taşla birkaç kuş vuracağız.” dedi.

Bingöl depreminin ardından yeniden tartışma konusu olan kamu binalarına da değinen Gürtuna, İstanbul’daki kamu binalarında çalışmalar yapıldığını, ancak tamamının depreme hazır olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Şu an şehrin 14 noktasında deprem ölçüm cihazı olduğunu söyleyen Gürtuna, ayrıca her hafta depremle ilgili hazırlanan raporları bizzat incelediğini kaydetti. İstanbul’un altyapısının depreme dayanıklı hale getirilmeye başlandığını da bildiren Gürtuna, “İstanbulluların panik yapmasına gerek yok. Bütün incelemeleri yapıyoruz, buna göre de tedbirimizi alacağız. Hep birlikte depremin üstesinden gelmeye çalışacağız.” diye konuştu.