İstanbul'un 2060 Yılına Kadar Suyu Hazır



İstanbul’da düzenlenen 'Uluslararası Su Birliği 3. Eski Medeniyetlerde Su ve Atıksu Teknolojileri Konferansı'na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul'un su medeniyetinin dünyadaki örnek şehri ve başkenti olduğunu söyledi. Eroğlu, İstanbul'da Roma döneminden kalan kemerlerin görülebileceğini ifade ederek, dünyanın en uzun suyolunun da İstanbul'da olduğunu dile getirdi. İstanbul'daki su kemerlerinin tarihi sanat eserleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Eroğlu, ''Eskiden su getirmek daha zordu. Vadileri geçmek için mecburen kemerler yapılmıştır. Bugün bile Roma döneminde yapılan kemerler hala ayaktadır'' diye konuştu.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Anadolu'da dünyadaki su medeniyetlerinin her türlüsünü görmenin mümkün olduğunu dile getirerek, Çorum'da Hitit döneminde yapılan bir barajın var olduğunu da hatırlattı. Roma ve Doğu Roma zamanında genelde suların sarnıçlarda toplandığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Osmanlı döneminde ise sarnıçlardan çeşme sistemine geçildiğini anlattı. Prof. Dr. Eroğlu, İstanbul'un tarihi su yollarından hala suların aktığını ifade ederek, tarihte İstanbul'un su sorununun çözümü için imparatorların, padişahların gayretlerinin olduğunu kaydetti. Sadece devletin değil, vatandaşların da su getirmek için İstanbul'da vakıflar kurduğunu anlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul'un aynı zamanda vakıflar medeniyeti olduğunu da söyledi.

İstanbul'da yaşanan göçlerle su sıkıntısının arttığını da belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İstanbul'a yılda 500 bin kişinin göç ettiğini belirtti.

Avrupa'nın en kaliteli suyu İstanbul'da akıyor

Prof. Dr. Eroğlu, İstanbul'un su sorununu çözmenin zor olduğunu ifade ederek, İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde tarif edilmez bir su sıkıntısı ile karşı karşıya kaldıklarını ve dönemin büyükşehir belediye başkanı olanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile büyük düşünerek bu sıkıntıyı çözdüklerini kaydetti. İstanbul'da içme suyu ve atık su alanında çok önemli yatırımların yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "İstanbul'da su kaçağı yüzde 65'ti. Biz ilk önce bütün şebekeyi yeniledik. Dev ve modern isale hatları yaptık. Su sıkıntısı yok. Kentte atıksuların yüzde 90'ının arıtılıyor. Avrupa'nın en kaliteli suyu İstanbul'da akıyor" şeklinde konuştu. ''İstanbul'un 2060 yılına kadar suyu hazır'' diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, suyun hayat olduğunu ve su yoksa hayatın da olamayacağını ve Avrupa'nın en kaliteli suyunun İstanbul musluklarından aktığını söyledi. Prof. Dr. Eroğlu, İstanbul'a 185 kilometre öteden içme suyu getirildiğine işaret ederek, Melen suyunun Anadolu yakasından Avrupa yakasına da taşındığını, dağıtımın bu yıl içinde başlayacağını kaydetti. ''Türkiye'de de nüfusun yüzde 99,9'unun suyunu temin ettik'' diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bunun için bir eylem planı hazırlandığını ve hayata geçirildiğini dile getirdi.

Afrika için bir su ve gıda fonu oluşturulmalı

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afrika'daki insanları düşünmek gerektiğini, oraya yönelik bir su ve gıda fonu oluşturulmasını istediğini vurgulayarak, zengin ülkelerin bu fona katılmaları durumunda Afrika'da aç ve susuz insan kalmayacağını, sadece zengin ülkelerde yapılacak tasarrufun bile buna yeteceğini söyledi.