İstanbul'u Tatlılıkla Boşaltma Planı Başladı



İstanbul'da sanayi tesislerini kent dışına çıkarma planı sessiz sedasız yürürlüğe konuldu. 17 Temmuz'da askıya çıkan İstanbul'un yeni 100 binlik nazım imar planında, sanayiyi şehir dışına taşımanın öngörüldüğü bildirildi. İSO Meclis Üyesi Uran Tiryakioğlu'na göre, son itiraz süresi Ağustos ayında dolacak olan plan birçok olumsuz sonuç doğuracak. Konuya dün yapılan İSO Meclis toplantısında dikkat çeken Tiryakioğlu, "Plan 17 Temmuz'da askıya çıkmış. Sanayinin taşınmasını öngörüyor. İstanbul ihracatın yüzde 60'ını yapıyor. Bu bölgeler de İstanbul'un ihracatının yüzde 40'ını yapıyor. Hazırlanan planda 8 konuda yanlış, 5 temel konuda da eksik var. Bu plan İstanbul'da 25 milyar dolarlık ihracatı etkileyebilir" dedi.

İSO itiraz etmeli

Tiryakioğlu, Sabah'ın sorularını da yanıtladı. Değişikliğin sanayiyi 28 ilçenin dışına çıkarmak anlamına geldiğini belirten Tiryakioğlu, "İSO buna itiraz etmeli" dedi. Taşınma sırasında firmaların yüzde 20'sinin kapanabileceğini belirten Tiryakioğlu, planın düşünülmeden hazırlandığını savunarak, şunları dile getirdi: "Tamam pis sektörleri, ağır sanayiyi belki şehir dışına çıkarabilirsiniz ama bu plan bir ayrım da yapmıyor. Bu plan İSO'nun 13 bin üyesinden 8.800'ünü, İTO'nun da 10 bin üyesini etkileyecek. Taşınma süresi 5-6 yılı bulur. Bu hiç kolay bir süreç değil. Ayrıca 100 bin kişinin işsiz kalması söz konusu."

Küçük: Bunu sessiz yapmalıyız Topbaş özel imar şartları önerdi

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ise sanayi tesislerinin kent dışına çıkarılması konusunu şöyle değerlendirdi:" Bir çalışma yapıyoruz ama bunu sessiz yapmamız gerekiyor. Uzun zamandır Kadir Topbaş ile temaslarımız var bu hafta içi de görüşeceğiz. Mutabık kaldığımız konu, İstanbul bir kültür, moda ve tarih merkezi ama İstanbul aynı zamanda bir sanayi kenti. 12 milyonluk İstanbul'u sanayisiz yönetemeyiz. Ama çok dikkatli olmamız gerekiyor. Belediye başkanı sanayiciyi teşvik etmek için arsalarda çok özel imar şartları da öneriyor."