İstanbul'da Yolculuk Süresi 10 Yılda On Dakika Arttı, Günlük Kayıp 6 Milyon YTL



İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Murat Ergün, İstanbul'daki trafik yoğunluğunun ekonomiye etkisini araştırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Ulaşım Master Planı çerçevesinde yaklaşık 100 bin hanede yaptığı anket çalışmasından yararlanan Ergün, kentte son 10 yılda yolculuk sürelerinin on dakika artmasını baz aldı. 10 milyonluk bir nüfus üzerinden hesap yapan Ergün'e göre, vasıfsız bir işçinin ekonomiye saatlik katkısı 3,5 YTL. Bu verilere göre, İstanbul halkı artık her gün 100 milyon dakika (yaklaşık 1,66 milyon saat) daha fazla trafikte kalıyor. Bu zaman kaybı ise ekonomiye günlük 5 milyon 833 bin YTL zarar getiriyor.

Murat Ergün, "Maliyet hesabını vasıfsız bir çalışana göre yaptık. Hâlbuki vasıflı bir insanın ekonomiye katkısı saatte 10-15 YTL olabilir. Artan yolculuk süresinin maliyeti rahatlıkla 6 milyon YTL'yi aşar. Buna trafik kazası, hava ve gürültü kirliliği gibi dışsal maliyetler eklendiğinde İstanbul'un ekonomik kaybının çok daha fazla olduğu anlaşılabilir." diyor. Ulaştırmada 'zamanın değeri' diye bir kavram olduğunu vurgulayan Ergün, "Artan yolculuk süresinin getirdiği günlük maliyet ile İstanbul'a en az 6 kilometre asfalt yol, 1 kavşak ya da yaklaşık 1 kilometre raylı sistem yatırımı yapılabilir." ifadelerini kullanıyor. Trafik için yapılan yatırımların önceki dönemlere göre yolculuk sürelerini kısaltması gerektiğini dile getiren Ergün, İstanbul için en iyi çözümün raylı sistem yatırımlarına ağırlık vermek olduğunu vurguluyor.

Trafik tıkanıklığına karşı uzman önerisi: Su için, çerez yiyin
İstanbul'da insanların hemen her gün yaşadığı trafik sıkıntısı beraberinde psikolojik baskıları da getiriyor. Trafiğe takılan sürücüler, kendi kendine söylenerek, eşi ve çocuklarıyla kavga ederek ya da trafikteki diğer sürücülerle ağız dalaşına girerek trafiğin açılmasını bekliyor. Oysa sürücüler kavga etmeden bu durumdan en az hasarla kurtulabilir.

Bunun için alınacak birkaç küçük tedbir ve kendi kendine telkin yöntemi yeterli. Trafikte canlı ve eğlenceli müzik dinlemek kişilerin psikolojisini olumlu etkiliyor. Gevşemenin sağlanabilmesi için de yavaş ve derin nefes almak büyük yarar sağlıyor. Psikolog Dr. Aslıhan Tokgöz, saatler süren trafiğin hem fizikî hem de psikolojik sağlığımızı bozduğuna dikkat çekiyor.

Dr. Tokgöz, bazı küçük önlemlerle trafikte yaşanılan problemlerin kolaylıkla göğüslenebileceğini kaydediyor. Trafik tıkanıklığında dikkati daha olumlu ve zevkli şeylere çevirmenin yararlı olacağını aktaran Tokgöz, "Stres anında ağız kuruluğu yaşanabileceğinden, arabada su bulundurulması iyi olur. Bununla birlikte yemesi kolay yiyecekler, dikkat dağıtmak ve var olan açlığı kısa süreli bastırmak adına stresi kontrol etmede önemli bir role sahip." diyor.

Psikiyatrist Cem Hızlan da çocukların, trafik tıkanıklığından daha çok etkilendiğini belirterek, ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını giderek malzemeleri yanlarında bulundurması gerektiğine işaret ediyor.