"İstanbul'da Rum Ortodoks Haneler (19. ve 20. yy): Sosyal ve Demografik Yönelimler"

Osmanlı Bankası Müzesi'nin, Alpha Bank ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nün işbirliğiyle düzenlediği Ege'nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum seminerleri, 2 ay aradan sonra yeniden başlıyor. Tarihçi Dr. Meropi Anastassiadou, "İstanbul'da Rum Ortodoks Haneler (19. ve 20. yy): Sosyal ve Demografik Yönelimler" başlıklı konuşmasında, 19. ve 20. yüzyılda İstanbul'daki nüfus ve cemaat kayıtlarından derlediği bilgiler ışığında, Rum Ortodoks halkının yaşantısını değerlendirecek.

Varlıklı göçmen Ortodoks Rumların yoğunlaştığı Beyoğlu'na odaklanarak, kırsal ve bölgesel etkiler taşıyan Rum aile yapısının kentleşmeyle geçirdiği değişimi anlatacak olan Anastassiadou, konuyla ilgili şunları söylüyor:

"1850'lerden günümüze, binlerce Rum'un Beyoğlu'na yerleşmesiyle, aile yapısı, kültürü ve değerleri kaçınılmaz olarak bulunduğu yerle bütünleşmiştir. 20. yüzyıl başında tutulmuş nüfus kayıtları, İstanbul'da o dönemlerde yaşayan Ortodoks-Rum ailelerin karakteristik özelliklerini anlamak için en iyi kaynaktır. Bu sayede yerel modellerin direnci ve yeni aile bağlarının ortaya çıkışı incelenebilmektedir."

Ege'nin İki Kıyısında Ekonomi ve Toplum seminerlerinde, Osmanlı topraklarında yaşayan Rum - Ortodoks cemaatinin, imparatorluğun son dönemi ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki yaşamına yoğunlaşılıyor. Katılımın ücretsiz olduğu seminerlerde ayrıntılı bilgi verilmenin yanı sıra, söz konusu döneme daha bilinçli ve duyarlı bir gözle bakılıyor.

Seminerler, 20 Ekim Cuma günü, Wisconsin-Madison Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. İpek Yosmaoğlu'nun "Makedonya'da Jandarma Reformu ve Milli Kimlik" başlıklı sunumuyla devam edecek.

Dr. Meropi Anastassiadou
Dr. Meropi Anastassiadou Selanik'te hukuk, Paris'te tarih eğitimi aldıktan sonra, Fransa'da Sosyal Bilimler Yüksek Okulu'nda (EHESS) doktorasını tamamladı. Tezini 19. yüzyılda Selanik'in kentsel ve sosyal değişimi üzerine hazrladı. Anastassiadou'nun "Tanzimat Çağında Bir Osmanlı Şehri: Selanik (1830- 1912)" kitabının yanısıra 19. ve 20. yüzyıllarda Doğu Akdeniz'de kent toplumları üzerine makaleleri bulunuyor. 2003 yılında, Paris'teki "Etudes Turques et Ottomanes" (Türkiye ve Osmanlı Araştırmaları) grubuna katılmadan önce 4 yılını İstanbul'da geçirdi.

Ana ilgi alanı Türkiye ve Yunanistan'da yaşayan Rumların kültürel miras ve ortak kimlikler arasındaki ilişkiler olan Anastassiadou, 1997'den beri Fransa'daki Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) üyesi ve halen EHESS'te (Paris) ve Strasbourg Üniversitesi'nde ders veriyor.