Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, Tuzla arasında sahil boyunca yer alan dolgu alanlarının yüzölçümünü öğrenmek isteyen CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’a İBB bilgi veremedi. Büyükşehir bu tespiti yapabilmek için mevcut imar ve kadastral paftaların güncel haritalara aktarılması gerektiğini, bu işlemi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ücret karşılığı yaptığını belirterek yüzölçümü hesabı yapamayacaklarını açıkladı.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İBB’ye yazı yazarak Anadolu yakasındaki dolgu alanlarının büyüklüğünü, üzerindeki bina sayısını, mevcut yapılar için deprem hasarına karşı bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. İBB Harita Müdürlüğü tarafından Eyidoğan’a gönderilen yanıtta, güncel haritaların ücret talep edildiği için hazırlanmadığı, 1/1000 ölçekli Pendik Sahil Yolu Dolgu Alanı uygulama planı da iptal edildiği için kıyı kenar çizgisine ilişkin işlenmiş veri bulunmadığı belirtildi. Ayrıca sağlıklı bir değerlendirme için mahalli ölçüm işlemlerinin de yapılmış olması gerektiğini kaydeden yetkililer, ellerinde istenilen bilgi ve belgelerin bulunmadığını açıkladılar.
Dolgu miting alanı
İBB bilgi vermese de kentte şu an iki büyük proje deniz doldurularak yapılıyor. Bunlardan biri Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil şeridi doldurularak inşa edilen “İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı”. Proje için denize taş doldurulması işlemine başlandı. 2. etapta temeller atılacak ve asıl denizin doldurulması çalışmaları o zaman başlayacak. Çalışmalar sona erdiğinde Yenikapı sahilinde, 518 bin metrekaresi dolgu, tamamı 715 bin metrekare büyüklüğünde bir miting, gösteri, konser alanı ve yeşil alan olacak.
101 hektarlık dolgu
Maltepe’de İBB denizi doldurarak bir festival alanı oluşturuyor. 120 hektarlık bir alanda gerçekleşecek proje için 19 hektarlık mevcut dolgu alanına 101 hektarlık ilave dolgu alanı ekleniyor. 65 milyon TL’ye mal olacak proje 2.5 km uzunluğunda olacak ve sahil yolundan denize doğru 400 metre açıkta yükselecek.
‘Belediye riskleri dikkate almıyor’
Gönderilen yanıtı “skandal” olarak niteleyen Prof. Haluk Eyidoğan, tepkisini şöyle dile getirdi:
“19 yıldır İstanbul’u çok iyi yönettiğini iddia eden İBB neden bu kadar önemli ve özellikle beklenen büyük depremde hayati olacak bir konuyu ihmal etmiştir? ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ücret talep etmektedir’ diye bahane mi olur? İBB nin parası mı yoktur? Tuzla’dan Kadıköy’e kadar kıyı kenar çizgisinin önünde yıllardır molozlarla doldurulmuş ve Maltepe’de hâlâ doldurulan alanlarda bulunan çok sayıda kamu ve şahsa ait binalarda büyük deprem sırasında kayıplar meydana geldiğinde İBB ‘Bunları inceleyemedik, çünkü ilgili bakanlık para istedi’ mi diyecek? Bu cevaplar gösteriyor ki İBB projelerini kısa vadeli çıkarlar ve halka hiçbir katkısı olmayan rantlar üzerine tasarlıyor.” Eyidoğan, Avrupa yakasındaki durumu sormaktan, aldığı yanıt yüzünden vazgeçtiğini de söyledi.
Biyolojik çeşitlilik için tehdit
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, denizin doldurulmasının kıyısal ekosisteme büyük zarar verdiğini vurgulayarak “Çünkü milyonlarca yılda oluşan kıyının fiziki yapısı bozuluyor. Ayrıca kıyısal alanlarda üreyen veya beslenen su canlılarının yaşam alanları yok oluyor” uyarılarında bulundu. Kıyısal alanların denizlerin en verimli ve hassas noktaları olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Kıyısal alanların tahrip edilmesi değil korunması gerekir. Kıyısal alanların tahribi biyolojik çeşitlilik için de bir tehdit” dedi.