İstanbul’da İmar Kuralları Değişiyor



1 Ekim 2017’de devreye giren "Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”nin ardından İstanbul imar yönetmeliğinde de değişikliğe gidiliyor.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, yönetmeliğin ‘Binalara kot verilmesine ilişkin esaslar' başlıklı 11. maddesine önemli düzenlemeler ekledi.

Silüet düzenlemesi

Buna göre ayrık nizam yapılarda bölgenin kat rejiminin aşılmaması ve sokak siluetinin bozulmaması şartı geldi. Yine binaların kademelendirilmesinde yetki belediyelere verildi. Fakat yüksekliği 60.5 metreyi geçen yapılar için İBB’den siluete uygundur görüşü alınmadan yapı ruhsatı verilmeyeceği belirtildi.
Belediyeler yapı yüksekliklerini belirtirken İBB tarafından onaylanan sınırları dikkate alacak.



Konutlara metrekare sınırı

Yeni İstanbul İmar Yönetmeliği’nde dairelerdeki birimlere ilişkin de düzenleme yer alıyor. Yönetmeliğe göre her müstakil konutta oturma odaları 12, yatak odası 8, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet 1.2 metrekareden daha küçük olamayacak.

Kat izni 4 metreye kadar

Konut bölgelerinde kat yükseklikleri 4 metreden fazla, 2.5 metreden ise az olamayacak. Sadece hava maniası olan bölgelerde kat yüksekliği 2.4 metreye indirilebilecek.


Yeşil çatı zorunluluğu

Yeni yönetmelikte yeşil çatı zorunluluğu da bulunuyor. Toplam inşaat alanı 60 bin metrekarenin üzerinde inşa edilecek olan binalarda yeşil çatı zorunlu olacak.  Çatıda, çim, bitki, çiçek ve küçük araç yetiştirilmesi için ise en az yarım metre toprak dolgu oluşturulacak. Alışveriş merkezlerinde, müşteri ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kapasite hesabına göre belirlenen büyüklük ve sayıda, çocuklarla ebeveynlerinin kullanabilecekleri boyutta klozet, pisuvar ve lavabonun bulunduğu tuvalet zorunlu hale getirilecek.