İstanbul Arnavutköy’de, Hadımköy Deliklikaya Sanayi Bölgesi’nde, sanayi tesisi ve fabrika inşaatları sürüyor. Ancak, Deliklikaya Sanayi Bölgesi’ndeki sanayi tesislerinin inşaatlarında çıkarılan hafriyatlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hafriyat döküm sahalarına dökülmesi gerekirken sanayi bölgesini hemen yanındaki tarım arazilerine dökülüyor.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; hafriyat dökülen araziler, temelini geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı Kuzey Marmara Otoyolu’nun, Nakkaş, Başakşehir kesiminin bağlantı yolu güzergâhında kalıyor. Bu nedenle bağlantı yolunun güzergâhının değiştirileceği de iddia edildi. Hafriyatın kaldırılmasının ise milyonlarca liraya mâl olacağı ifade ediliyor.
AKP’li Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, Belediye Meclisi’nin Mayıs oturumunda yaptığı konuşmada, “Hafriyat atıklarının dökümü, tasfiyesi, gerektiğinde cezalandırılması tamamıyla büyükşehir belediyesinin uhdesindedir. Bunun bertarafı da büyükşehir belediyesini şuan ilgilendiren bir konudur. Yaptığımız görüşmelerden yeterli bir sonuç alamayınca bizzat kendim İstanbul valimizi ziyaret ettim. Tüm çabalarımızı ortaya koyduk ve koymaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
‘Hafriyat pahalı bir şey’
Sanayi bölgesinin bağlı olduğu Teknoloji Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (TESKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Tavukçuoğlu da “Söz konusu arazi bizim bizim tapulu sahamız. Hafriyat pahalı bir şey… Hafriyat dökülen alandan Kuzey Marmara Otoyolu geçiyor, kamulaştırma sahasında kalıyor. 2,5 milyon metreküp hafriyat var orda. O hafriyatın kaldırılması belki 200 milyon TL’ye mâl olacak. Önümüzdeki bir, iki sene içinde hafriyatı orada kaldıracağız. Geçici olarak orda o hafriyat.” dedi.
İstanbul’un sorunu
Kentsel dönüşümün aralıksız devam ettiği megakent İstanbul’da, hafriyat ve moloz döküm sahaları da hep sorun oldu. Kentte her ay yaklaşık 5 milyon ton hafriyat çıkıyor. Hafriyat ile inşaat molozlarının dökümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 8’i Avrupa yakasında olmak üzere toplam 14 resmi hafriyat sahası bulunuyor. Deniz kenarındaki bazı döküm sahalarında denize dolgu yapılıyor. Döküm sahalarının çevresinde yaşayan yurttaşlar, döküm sahalarının çevre katliamına neden olduğunu ifade ediyor.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.