Ulusal Deprem Konseyi Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, İstanbul'da 7 yıl deprem olmaması nedeniyle deprem ihtimalinin daha da arttığını belirterek, ''İlk yapılması gereken, İstanbul'da deprem riskinin azaltılması çalışmalarında liderliği kimin yapacağına karar vermektir'' dedi.
Sucuoğlu, Marmara depreminin İstanbul'u vurmadığını hatırlatarak, kuzey Marmara fayının 1999'da kırılmayan kısmının İstanbul'un 10 kilometre güneyinden geçtiğini söyledi. 1999'da yapılan bilimsel tahminlere göre, bu fay üzerinde 30 yıl içerisinde büyük bir deprem olma ihtimalinin yüzde 60 olduğunu kaydeden Sucuoğlu, ''7 yıl depremsiz geçtiğine göre bu ihtimal şimdi daha da artmış durumda'' diye konuştu.
''1999 depremi İstanbul için iyi bir uyarı olabilseydi, geçen 7 uzun yılda gerekli hazırlıklar yapılabilirdi'' diyen Haluk Sucuoğlu, bu süreçte bazı projeler yapıldığını, ama uygulama oranının sıfıra yakın olduğunu iddia etti. Sucuoğlu, bugüne kadar somut uygulamalar yapılmadığını ileri sürerek, bunun nedeninin, ''İstanbul için depreme hazırlık ve risk azaltma stratejisinin oluşturulamaması'' olduğunu savundu.
Sucuoğlu, ''Her ne kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, deprem tehlikesini İstanbul'un en önemli iki sorunundan biri olarak görse de (diğeri trafik), bugüne kadar kamuoyuna bir eylem planı sunamamıştır. Halbuki trafik konusunda 100 küsur köprülü kavşak ve tünel yaparak sorunu çözme planını deklare edebilmektedir'' dedi.
Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, Büyükşehir Belediyesinin, ''deprem amaçlı kentsel dönüşüm'' denilen tılsımlı bir sözü tek çözüm olarak gördüğünü savunarak, kentsel dönüşümün, geçmişte sadece gecekondu önleme bölgelerinde başarı sağlayan bir uygulama olduğunu ifade etti.
Mevcut yasal mevzuatın tehlikeli apartmanların güçlendirilmesini engellediğini ileri süren Sucuoğlu, yeni hazırlanan deprem ve güçlendirme yönetmeliğinde de son derece ucuza mal olacak güçlendirme tekniklerinin tarif edildiğini iddia etti. ''İstanbul'un daha fazla vakit kaybetmeye tahammülü yoktur'' diyen Sucuoğlu, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
''İlk yapılması gereken, İstanbul'da deprem riskinin azaltılması çalışmalarında liderliği kimin yapacağına karar vermektir. Belediye Başkanı bu liderliği açıkça ve cesaretle üstlenmeli, 'İstanbul Deprem Planlama Kurulu' oluşturarak çalışmasını sağlamalıdır. Kurul İstanbul'da mevcut deprem riskini azaltmak için kısa (3-5 yıl), orta (10 yıl) ve uzun (25-30 yıl) vadeli önceliklerini belirlemelidir.
Kısa vadede yüksek riskli önemli yapılar (okul, hastane, köprü, müzeler, önemli turizm yapıları) güçlendirilmelidir. Orta vadede yüksek riskli diğer binalar (apartmanlar) güçlendirilmeli veya yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Ayrıca özellikle tarihi yarımada gibi önemli turizm alanlarında kentsel yenileme çalışmaları yürütülmeli, bu alanlar riskli yapılardan temizlenmelidir. Geniş alanlarda kentsel dönüşüm ve desentralizasyon uygulamaları uzun vadede düşünülmesi gerekli çözümlerdir.''