İstanbul'da Büyük Heyecan



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da iki yeni şehir projesi netleşmeye başladı. Nüfusun 17 milyona dayandığı dev metropol İstanbul'un iki yakasında iki şehir olacak. Avrupa Yakası'nda Silivri projesi Anadolu Yakası'nda ise Kartal planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2023 vizyonuyla hazırladığı 1/100 binlik planında projeyle ilgili ayrıntılar da yer alıyor. İstanbul'un gelişim aksının doğu-batı yönünde olması için sürdürülen çalışmalar kapsamında nüfus yoğunluğu ve yapılaşmanın kontrol altına alınması amacıyla kentin üç parçaya bölünmesi öngörülüyor. Buna göre Avrupa Yakası'nda Silivri, Anadolu Yakası'nda ise Kartal olmak üzere iki yeni şehir merkezi daha oluşturulacak.

Demiryolu ile entegre

İstanbul'un anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı 2006 yılında hazırlanmaya başlanmış mahkeme sürecinden sonra 2009 yılında kabul edilmişti. Planda İstanbul'un merkez nüfusunun çevreye kaydırılarak raylı sistemlerin yanı sıra üçüncü köprü ve Marmaray geçişiyle entegre edilmesi planlandı. Planda öngörülen çalışmaya göre iki yeni alt kentin oluşturulması hedeflendi. Dörder milyonluk yeni kentlerden biri Silivri merkezli, diğeri de Kartal merkezli olacak. Bakırköy ile Kadıköy arasını kapsayan İstanbul merkezinin nüfusu ise 8 milyon olacak.

Avrupa'nın merkezi Silivri

İstanbul'un kapsamlı bir yapısal dönüşümden geçerek küresel bir kent olması amacıyla hazırlanan plana göre, İstanbul'un iki yakasında yeni merkezler kurulması öngörülüyor. Avrupa Yakası'nda yeni merkez olarak gösterilen Silivri'nin çevresindeki ilçelerle birlikte yeni havaalanı, üniversite, sanayi ve fuar alanı ile desteklenmesi hedefleniyor. Deniz, hava ve lojistik taşımacılık üssü olarak planlanan Ambarlı, Esenyurt, Silivri'ye ek olarak Beylikdüzü, Kayabaşı ile birlikte 4 milyon nüfusun barındırılması amaçlanıyor.

İnşaatçı projeye talip

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı, İstanbul'da kurulacak iki şehir projesi inşaatçıları da heyecanlandırdı. Sektörün aktörleri bir yandan projeye sunabilecekleri katkıları sıralarken diğer yandan da şehirlerdeki yapı stoğunu hesap ediyor. Avrupa Konutları İcra Kurulu Başkanı Süleyman Çetinkaya projelere talip olacaklarını belirterek, "Şimdilik ayrıntıları bekliyoruz. Proje sayesinde merkezdeki çarpık yapılaşma kentsel dönüşüme tabi tutulurken, şehir de rahat bir nefes alacak" dedi.

Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: İstanbul bu tür projelere hazır

İstanbul metrolar, tüp geçitler ve toplu taşımayla desteklenecek bu projelere hazır. Bildiğim kadarıyla kentlerden biri Şile, diğeri de Kemerburgaz tarafına kurulacak. İki şehir fikri gerekli ama ondan acil olarak İstanbul'un merkezini de kentsel dönüşümün içine almak lazım. İstanbul'un yüzde 70'i deprem yönünden güvensiz. Ayrıca yabancı yatırımın da önünü açmalıyız.

VARYAP CEO'su Erdinç Varlıbaş: Projeyle gettoların önüne geçilir

Bu projenin faydalı olacağını düşünüyorum. İstanbul büyük bir şehir. Altyapısının eksikliği düzgün büyümesine ve insanların modern yaşamasına imkân vermeyecek. Yeni kurulacak şehirlerle çağdaş planlama yapilabilir. Bu sayede gettolaşmanın önüne geçilebilir. Şehrin merkezinin büyümesinin ve değersizleşen şehir dışı kavramının önüne geçilir. Şehir yeniden değer kazanacak.

Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum: Şehrin trafik yükünü hafifletir

Uzun zamandır yeni uydu kentler üzerine çalışmalar yapıyoruz. Örneğin Kayabaşı'nda 65 bin konut ile Avrupa'nın en büyük uydu kentini kurduk. AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan iki yeni şehrin nereye kurulacağını henüz bilmiyoruz. Ancak şehir dışında kurulan yeni şehirler merkezdeki yükü azaltır. Marmara Bölgesi'nde birbirine çok entegre yol ve konut projeleri öne çıkıyor. Bu tarz projeler ekonomiye de dinamizm getirir. Şehirlerin de yaşam kalitesini yukarı çeker.