İstanbul’da Bulutlar Barajlara Yönlendirilecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesi küresel iklim değişiminin etkileri ve bulut yapılarını belirlemek için uluslararası bilimsel araştırma ekibi kurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi ortak çalışmasıyla başlatılan bilimsel araştırmayı Başkan Kadir Topbaş basına tanıttı.

Küresel ısınmanın dünyanın ekolojisini değiştirdiğini ve en çok su kaynaklarını etkilediğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ABD’den kiralanan uçağın bulutların içine dalarak bulutları barajlara yönlendireceğini ve bulutları tohumlayacağını söyledi. Bu bilimsel çalışmaların yağış miktarını yüzde 20-30 arttıracağına dikkat çeken Kadir Topbaş, projenin daha önce uygulanan ‘bulut bombalama’ çalışmasıyla aynı olmadığının altını çizdi. “Daha önce sadece tohumlama yapıldığını biliyorduk. Bir uçak çıkıyor, birtakım malzemeleri havaya püskürtüyordu. Suni bulutlar oluşturma gibi çalışmalar yapılıyordu. Bu bana çok hamasi gibi geldi. Bu çalışma daha kapsamlı ve daha bilimsel bir çalışma” dedi.

Su tedariki konusunda her türlü yöntemi denediklerini ifade eden Kadir Topbaş, söz konusu bilimsel çalışmayla küresel iklim değişikliklerinin etkilerinin inceleneceğini, yağış artırımı, bulut yapısının araştırılması çalışmalarının yapılacağını kaydetti. Bu çalışmaların ABD, Çin, Yunanistan ve İsrail’in de aralarında bulunduğu 50 civarında ülkede uygulandığını dile getiren Topbaş, çalışmalarda İstanbul’un havasındaki gazlar ve kirleticilerin yağış oluşumu üzerine olan etkilerinin de inceleneceğini belirtti.

Başkan Kadir Topbaş, “Çalışmalar sırasında İstanbul atmosferinde ölçümler yapılacak, yağış rejimi araştırılacak, bulut özellikleri ve yağış mekanizmaları gözlenecek. Doğal ve yapay bulut modifikasyonu araştırılacak, İstanbul’a hangi tip modifikasyonun daha faydalı olacağı tespit edilecek. Harcanacak olan 2.5 milyon dolar, yapılacak bu bilimsel çalışmalar için değer. İstanbul’un atmosferi için uzun vadeli veri elde edeceğiz” diye konuştu.

İstanbul’a 10 ayda 247 milyon metreküp yağış düştü
İstanbul’daki yağışların yeterli olmadığını kaydeden ve İstanbullulara tasarrufa devam etmeleri çağrısında bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’u susuz bırakmama yönündeki sözlerinin arkasında olduklarını hatırlattı. 1 Aralık 2007 ile 31 Ekim 2007 arasında İstanbul’un barajlarına 247 milyon metreküp yağmur düştüğünü açıklayan Başkan Kadir Topbaş, “Bu toplamda metrekareye 327 metreküp yağış demek. Barajların dolması için 760 milyon metreküp suya daha ihtiyaç var. Yani metrekareye bin 5 metreküp yağış düşmesi gerekir. Yani hemşerilerimizden tasarrufa devam etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Son günlerdeki yağışlarla İstanbul’un Ocak 2008 sonuna kadar suyunun biriktiğini anlatan Topbaş, “Çevre ve Orman Bakanımız ile yapılan görüşmede, Melen projesinin 2., 3. ve 4 etaplarının da yapılması konusunda mutabakata vardık. İstanbul’u susuz bırakmamakta kararlıyız” dedi.

İstanbul’un sera gazı etkisinden kurtulması için çalışma da yapılacak
İstanbul atmosferinde uçak ile ölçümler yapılarak şehrin yağış rejimi araştırılacak. Bulut özellikleri ve yağış oluşum mekanizmaları gözlenecek ve incelenecek. Çalışma kapsamında İstanbul havasındaki aerosoller, gazlar ve kirleticilerin yağış oluşumu üzerine etkisi incelenecek. Doğal ve yapay bulut modifikasyonunun araştırılması, ölçümler sonunda, İstanbul’da hangi tip modifikasyonun daha faydalı olup olamayacağının tespit edilecek.

Çalışmalar, (Konaklama, teknik araştırmalar, incelemeler, uçuşlar, vergiler, harçlar, kiralar, yakıt, inceleme sonuçlarının alınması, rapor halinde getirilmesi vb. giderler dahil) 2.5 milyon dolar. Tüm program; 8 aylık uygulama, gözlem ve ölçüm, 4 ayda sonuçların değerlendirilmesiyle toplam 1 yıl sürecek. Kiralanan Piper PA31 T Cheynne II modeli çift motorlu tohumlama uçağının gövde ve kanatlarında özel hazırlanmış fişek teçhizatı bulunuyor. Uçakta en son teknolojiye sahip bilgisayar, meteorolojik ölçüm ve değerlendirme cihazları ile radar ve hava ölçüm cihazları da yer alıyor.