İstanbul'da Araç Var, Bağlantı Yok



Sarıyer, Beykoz hattında  yapılması planlanan 3. Köprü Projesi'nin trafiği rahatlatmayacağı en başından beri bilim insanları tarafından söyleniyor. Peki İstanbul'un trafik sorunu nasıl çözülür? bianet'ten Nilay Vardar'ın sorularını yanıtlayan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ergun Gedizlioğlu, "Toplu taşıma var, ama ulaşım araçları arasında ağ yok" diyor.

"İstanbul'da her türlü taşıma aracı var ancak araçlar arasında bağlantı sağlanmadığı için birinden diğerine aktarma yapılamıyor. Bir yerden, bir yere yollar yapıyorlar ama bu yollar arasında bağlantı yok. Mesela metrobüsten inip doğrudan metroya geçemiyorsunuz. İnsanlar aktarma yaparken bütün sistemi dolaşmak zorunda kalıyor. Halbuki, araç değiştirmek istediğinde beş dakika içinde aktarma yapıp araca binebilmelisin. İnsanlar lüzumsuz yere dolaşarak vakit kaybediyor. Aynı şey arabalar için de geçerli."

Gedizoğlu, ulaşım sistemini plansız kurdukları için böyle olduğunu söylüyor.

"Ulaşım ağı sistemi kurmayı bilmiyorlar. Toplu taşıma sistemi kurmadan önce bir planlama yapmak gerek. Model oluşturup bilgisayarda da deneyerek sonra uygulamaya geçilmeli. İnsanların araç değiştirdiklerinde ne kadar mesafe yürümesi gerektiği vs. hesaplanmalı."

"Bu kadar kavşak yapıldı, noldu?"

İstanbul'a 2000'den beri 200 tane kavşak yapıldığını hatırlatan Gedizlioğlu, "Yabancı dergilere bakıp, bu kavşaktan bizde yok diyerek, kavşak seçiyorlar" diyor.

"Bu kadar kavşak yapıldı, niye hala trafik sorunu çözülemiyor. Çünkü, o kavşağın ne gibi yararları olacağı planlanmıyor. Mesela Seoul'da çok işlek bir kavşak yıkıldı ve altındaki dere ıslah edildi; etrafı da tarıma açıldı. Yani illa inşa etmek değil bazen trafiği çözmek için bazı kavşakların yıkılması gerekebilir."

Avrupa Kentsel Şartı Ulaştırma bölümündeki, "Arabalar ile kentler birbirilerinin düşmanıdır. Arabalar kentleri öldürür" sözünü hatırlatan Gedizlioğlu, tüm dünyada kent merkezlerinin araç trafiğine kapatıldığını söylüyor.

"Eminönü'nde bu kısmen yapıldı; yakın zamanda Taksim ve Şişli için de zorunlu hale gelecek. Sultanahmet'te de uygulanmaya başladı ama öte yandan oraya da alttan tünelle araç geçişi yapılacak. O kadar araç yine Kumkapı'ya çıkacak, trafik orada zaten sıkışık."

"Hukuk yetmez, İstanbullu ses çıkarmalı"

Gedizlioğlu, ulaşım sistemiyle ilgili bilim insanlarının bir sürü avan projesi olduğunu ancak tüm taleplerine rağmen dikkate alınmadıklarını söylüyor. 3. Köprü Projesi'nde olduğu gibi diğer tüm projelerin hukuksuz şekilde yapıldığını söyleyen Gedizlioğlu, mücadelenin bu yüzden hukuki temelde kalmasının yeterli olmadığını, İstanbulluların ses çıkarması gerektiğine dikkat çekiyor. Buna örnek olarak 3. Köprü'nün ilk güzergajh yeri olarak belirlenen Arnavutköy'de yaşayanların mücadelesi ile bunu iptal ettirmelerini gösteriyor.