İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul'un 39 ilçesi “39Kent1İstanbul” projesi ile İstanbul'un dayanıklı hale getirilmesi için yeni bir planlamaya gidilecek.
Kentsel Dönüşüm Projeleriyle eleştirilen İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin '39Kent1İstanbul' projesi, ‘Kentsel Vizyon Platformu’, İstanbul’un 39 ilçesini planlamak ve dayanıklı bir kent yaratmak hedefiyle çalışmalara başladı.
Büyük Marmara depreminin 15’inci yılında çağrı yapan platform, “39Kent1İstanbul” çalışması için genç uzmanlar ve kamuya birlikte çalışma teklifinde bulunuyor. 3 ay sürecek çalışmada tüm ilçelerin mekânsal strateji planları hazırlanacak. Bir mimar ve şehir plancısının başkanlığında toplanan mimarlık öğrencileri, şehir plancıları, felsefe ve ekonomi öğrencileri bir araya gelerek şehrin tüm planını değiştirecek.
Anadolu'nun diğer illerinde de yayılacak
Ekip, çalışmalarını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve tüm belediyeler ile paylaşacak. Gönüllü olarak çalışan uzmanların yaptıkları çalışma kentsel dönüşüm sürecinde yapılan çalışmalarda da yol gösterici olacak. Yapılan çalışmalarda ilçede olması gereken kamusal alanlar, toplanma alanları ve katma değer yaratacak bölgeler çizilecek. Şehrin silueti de dikkate alınarak her ilçe içi bir vizyon proje hazırlanacak. İstanbul’da başlayan proje Anadolu’nun diğer illerine de yayılacak ve daha sonra mahalle ölçeğinde çalışmalar yapılacak.
Artık imar planlaması değil, şehir planlaması yapılmalı
Platformun kurucuları Erden Timur ve A.Faruk Göksu, klasik imar planı anlayışı ile kentlerin birbirine benzediğini, kentlerin kimlik ve karakterlerini kaybettiğini belirterek, yeni dönüşüm sürecinde şehir planlaması yaklaşımı ile kentlerin mekânsal strateji planları ile tasarım rehberlerinin hazırlanması gerektiğini söylediler.
Program kapsamında en az bir plancı ve bir mimar olmak üzere oluşturulan çalışma grupları, 3 aylık süre içinde Stüdyo 33 uzmanlarının vereceği eğitimler ve belirlenen içerik çerçevesinde çalışmalarını belediye yöneticileri ile ortak sürdürecek.
14 Haziran 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin, kent yönetimlerinin mekânsal strateji ve eylem planlarının hazırlanmasını zorunlu kıldığını vurgulayan platform kurucuları, bu gerekçe ile başlattıkları programın omurgasını stratejik ve taktik çerçevenin oluşturduğunu belirttiler. İstanbul ilçeleri için yapılacak bu çalışmalar, tüm kentler için örnek teşkil edecek ve ulusal mekânsal strateji planı hazırlama sürecine katkı sağlayacak.
Plan B; Stratejik Mastır Plan ve Tasarım Rehberleri
Platform kurucuları, bu çalışmanın hemen ardından bir adım daha atarak bazı kentlerin B Planı özelliğini taşıyacak stratejik Mastır Planlarını hazırlayarak, 3 boyutlu gösterimlerle strateji ve mekan ilişkisini kurgulamayı amaçladıklarını söylediler.
Tasarım Rehberleri ile uyumlu bina, yaşayan sokak ve ‘Bizim Mahalle’ ölçeğinde belediyeleri, yatırımcıları ve tasarımcıları yönlendirecek tasarım ilkeleri ve kodları ortaya konulacak.
‘81Kent81Vizyon’ bölge toplantıları başlıyor
Platform kurucuları, ‘81Kent81Vizyon’ programı çerçevesinde üretilen ‘Vizyon Planları’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilikler, Belediye başkanları, Sanayi ve Ticaret Odaları ile bölge kalkınma ajanslarına ve üniversitelere gönderildiği, Eylül ayında ise ‘7Bölge7Kent Çalıştayları’nda planların geniş katılımcı ortamlarda tartışmaya açılacağını belirttiler.