Yağmur bombalama yöntemi, İstanbul'da yaklaşık 14 yıl aradan sonra yeniden başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ABD'den kiralanan uçağın çarşamba gününden beri 13 uçuş yaparak bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği bıraktığını, bu bölgelerde yağışın iki kat arttığını açıkladı.
Çalışma en çok İstanbul'u yağmur bombası yöntemiyle tanıştıran eski Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen'i gülümsetti. Büyükşehir belediye başkanlığı koltuğunda halef-selef olan Erdoğan ile Sözen zamanında yağmur bombası yöntemi nedeniyle atışmış, Erdoğan bomba yerine yağmur duası önermişti.
'Başbakan alay etmişti'
Sözen dün Radikal'e şöyle konuştu: "Bizim dönemimizde yağmur sıkıntısına karşı 10'u aşkın önlem alındı. Yağmur bombası bunlardan biriydi. Amerikalılarla anlaştık. O dönemde yağan yağmurların yüzde 20-25'ni yağmur bombasıyla temin edildiğine dair bilim adamlarının notları var. Başbakan o zaman, 'Havayı bombaladınız, bununla yağmur mu yağdırılır' gibi alaycı bir ifade kullandı. Allah bu günleri de gösterdi. Ben de 'Onların yukarıyla arası iyidir' diye espri yaptım, Erdoğan da bunu yıllarca kullandı."
Sözen döneminde en kurak dönemlerinden birini yaşayan İstanbul, Erdoğan dönemiyle beklediği yağmurlara kavuşmuş, yağmurlama yöntemi de rafa kalkmıştı. Gün oldu, devran döndü, İstanbul yine buluttan nem kapmak için gözünü bilime dikti.
Başkan Topbaş, Teksas Üniversitesi, NCAR (Ulusal Araştırmalar Merkezi) ve İTÜ'yle beraber yürüttükleri çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:
"Buluttaki su buharının yoğunlaşmasını ve yağmur yağmasını sağlayacak 6 bin adet gümüş iyodür fişek aldık. Bulutlara 21 adet gümüş iyodür fişeği atıldı. Çevre kirliliği açısından risk oluşturmadı. Bulutlardaki yağışı alabilmemiz çok önemli. Bu kadar büyük etkiyi bunlarla sağlamanız yeterli değil. Doğru olan bulutlardaki yağmur bırakmama nedenlerini bulabilmek ve bunu etkileyen olumsuzlukları ortadan kaldırmak."