İstanbul, Tatbikatla Muhtemel Bir Depreme Hazırlanıyor
Vali Güler ve Başkan Topbaş, İstanbul’un 7-9 Kasım tarihleri arasında çeşitli ilçelerde gerçekleştirilecek tatbikatla muhtemel bir depreme hazırlanacağını açıkladı. Senaryoya göre, tatbikat 7 Kasım Salı günü saat 11.00’de 7.2 büyüklüğünde bir deprem olduğu faraziyesiyle başlıyor.
İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü organizasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile koordineli olarak 7-9 Kasım günlerinde Bayrampaşa, Bağcılar, Kartal, Maltepe ve Eminönü ilçelerinde 7.2 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre gerçekleştirilecek tatbikatla ilgili bilgi verdi. İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Garnizon Komutanı Tümgeneral Cengiz Arslan, Sivil Savunma Genel Müdürü Atilla Özdemir ve ilgili bürokratlar da yer aldı.
İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü organizasyonunda 2001'den beri planlı olarak gerçekleştirilen, 2006 yılı Mart ayından itibaren de planlaması yapılan “Afet- 2006 Arama ve Kurtarma Tatbikatı”nın gerçekleştirileceğini belirten İstanbul Valisi Muammer Güler, tatbikatta, afet koşullarında gerçekleştirilecek müdahaleler ve öncesinden alınan tedbirlerin deneneceğini söyledi.
“Tatbikat senaryoya göre depremin oluş anı olan 7 Kasım Salı günü saat 11.00'de 7.2 büyüklüğünde bir deprem faraziyesiyle başlayacak ve 9 Kasım Perşembe günü saat 15.00'de sona erecek” diyen Vali Muammer Güler, tatbikatın TSK ile koordineli olarak 7, 8 ve 9 Kasımda Bayrampaşa, Bağcılar, Kartal, Maltepe ve Eminönü ilçelerinde yapılacağını anlattı. Güler, tatbikatta 257 resmi ve özel kurum ve kuruluş ile 21 gönüllü kuruluştan toplam 5 bin 644 personelin görev yapacağını, 1469 aracın 3 gün boyunca tatbikata iştirak edeceğini kaydetti.
125 bin kamu personeli ve okullarla birlikte 3 milyon kişinin katılımıyla ilk kez bu büyüklükte bir tatbikat gerçekleştirileceğini hatırlatan Muammer Güler, “Tatbikatta, İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Sakarya ve Bursa Sivil Savunma ve Arama-Kurtarma Ekipleri ile Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Kocaeli’ndeki Valilik Acil Yardım Timleri de görev alacak. Bu ekipler, böylece İstanbul'da muhtemel bir deprem sırasında görev yapacakları bölgeleri de tanıma imkanı bulacaklar” diye konuştu.
Tatbikat 3 gün sürecek
3 gün sürecek tatbikat çerçevesinde Eminönü İlçesi’nde batan bir gemide arama-kurtarma, gemiden sızan petrole müdahale ve temizleme, Maltepe ilçesinde raydan çıkarak devrilen bir trende, Kartal’da da göle uçan bir araçta kurtarma faaliyeti icra edileceğini dile getiren İstanbul Valisi Muammer Güler, tatbikatta helikopter ile havadan keşif, ilk hasar tespiti, arama ve kurtarma, yangınların söndürülmesi, doğal gaz, su, elektrik ve telefon gibi altyapı hasarlarına müdahale, nükleer, biyolojik, kimyasal maddelerle kirlenen alanların temizlenmesi, ilk yardım ve sağlık, çadırkent tesisi, iaşe ve barındırma faaliyetlerinin de deneneceğini kaydetti.
Tatbikat sırasında lojistik destek merkezi kurulacağını ve tüm okullarda deprem tahliyesi yapılacağını ifade eden Vali Muammer Güler, tatbikatta ayrıca askeri kurtarma birliğinin çıkarma gemisiyle Kartal sahiline, il dışı kurtarma birliklerinin de deniz otobüsüyle Pendik iskelesine intikallerinin sağlanacağını kaydetti. Tatbikat sahaları ile İl Afet Yönetim Merkezi arasında görüntülü haberleşme sisteminin de kurulacağını belirten Muammer Güler, tatbikatta ilk gün ağırlıklı kurtarma ve ilk yardım, ikinci gün hasar tespit ve kurtarma çalışmaları yapılacağını, 9 Kasım'da da değerlendirme toplantısı gerçekleştirileceğini söyledi.
Tatbikatta afete müdahalede personelin eğitimi, afete ilişkin hazırlanmış planların denenmesi, eksikliklerin tespiti ve geliştirilmesi, afete müdahaledeki kriz yönetimi, lojistik destek, bilgi sistemi, haberleşme, kamuoyunun bilgilendirilmesi, kriz merkezindeki emir komuta iş birliği, müdahale teknikleri, muhabere sistemi ve sivil-asker iş birliği eğitiminin deneneceğini vurgulayan Güler, “Alınan sonuçlar Yapacağımız çalışmalara ışık tutacaktır” dedi.
Deprem İstanbul’un gündeminden çıkmamalı…
Deprem konusunun İstanbullunun gündeminden hiç çıkmaması gerektiğini belirten Muammer Güler, şöyle konuştu; “Ne kadar çok hazırlıklı olursak, o kadar çok zararı azaltmamız mümkün olacaktır. Çünkü Türkiye’de ilk kez, afet senaryolu bir tatbikat 3 gün sürecek ve 24 saat çalışma esasına göre gerçekleştirilecektir. 9 ilin sivil savunma birlikleri intikal edip, bir arada görev yapacaktır. Bu kadar çok sayıda kişi ve araç ilk kez bu kadar büyük bir tatbikat yapacak. İlk kez kriz yönetimi ve acil kurtarma timleri birlikte yürütülmüş olacak. İlk kez bütün okullarda bir deprem tahliye faaliyeti yapılacaktır ve ilk kez sivil-asker işbirliği bu kadar üst düzeyde gerçekleştirilecek. İlk kez eş zamanlı başlatılan ve bitirilen bir faaliyet olacak.”
Tatbikatın 7 Kasımda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Araştırma Enstitüsü tarafından saat 11.00'de 7.2 büyüklüğündeki depremi bildirmesiyle başlayacağını kaydeden Güler, bunun üzerine İl Kurtarma ve Yardım Komitesi üyelerinin Afet Yönetim Merkezi'nde toplanacağını söyledi.
5 ilçedeki kriz merkezlerinin de göreve başlayacağını kaydeden Güler, saat 11.00'de bütün okullar, yurt, dershane ve kreşlerde personel ve öğrencilerin ''çök, kapan, tutun'' pozisyonuyla sıraların altında bekleyeceklerini, öğrencilerin sakinleşmesinin ardından 11.08'de bahçeye tahliyelerinin yapılacağını, yoklama alınmasının ardından, öğrencilerin tekrar sınıflara alınacağını, bir okulda da yaralanan öğrencilere müdahale, hastanelere ve ailelerine teslim gibi işlemlerin gerçekleştirileceğini kaydetti.
1999 İzmit depreminden bugüne kadar İstanbul’da depreme hazırlık çalışmaları konusunda da bilgi veren Vali Güler, tatbikatın ikinci gününde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun Bayrampaşa’daki gece tatbikatına katılacağını ve tatbikatı Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu’nun yürüteceğini bildirdi.
Deprem duyarlılığının canlı tutulmasını isteyen Muammer Güler, sözlerini şöyle sürdürdü; “Deprem konusu İstanbullunun gündeminden hiç çıkmamalıdır. Hayatının her evresinde, günlük yaşamının her evresinde bu hassasiyetler canlı ve diri tutulmalıdır. Deprem olasılığını her zaman göz önünde tutmak ve her zaman hazır olmak gerekir. Altyapıdan başlayarak herkesin üzerine düşen görev ve sorumluluğu bilmesi lazımdır. 'Hiçbir şey yapılmıyor' gibi bir kanaat kendimizi küçük görmek gibi olur. Her şeyin hazır olduğunu söylemek de mümkün değildir. Esasen deprem günlük yaşantımızda her zaman yeni ihtiyaçları gerektiren bir olgudur. Ne kadar çok hazırlıklı olursak, o kadar çok zararı azaltmamız mümkün olacaktır. Devlet millet işbirliğiyle bütün kuruluşlar el ele vererek bu konuda çalışma yapmak gerekir. Hiçbir kentin, ülkesi için İstanbul kadar önemli olmadığını burada vurgulamak istiyorum. Onun için İstanbul'un ayakta kalması, en az zarar görmesi, başka yerlere yapılacak yardım için de çok önemlidir. İstanbul'daki deprem hazırlıklarının herkes tarafından önemsenmesi lazımdır. Sansasyonel söylemlerden kaçınarak, eldeki mevcut imkanları değerlendirerek bu hazırlıklar yapılmalıdır.”
Başkan Topbaş; “İstanbulluların deprem konusunda bilinçlenmesi çok önemli…”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da afete karşı tepkinin oluşmasının çok önem taşıdığını vurgulayarak, İstanbul'da yaşayan herkesin deprem anı ve sonrası ne yapmaları gerektiği konusunda bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti. Yapılan tatbikatın depremdeki davranış biçimlerini ve yaşanan eksiklikleri ortaya koyacağını belirten Başkan Kadir Topbaş, tatbikata belediye olarak tüm birimleriyle destek sağlayacaklarını söyledi.
Sivil Savunma Genel Müdürü Atilla Özdemir ise toplumların afetler karşısında hazırlıklı olabilmesi için eğitimin çok önem taşıdığını vurguladı. Sivil Savunma Teşkilatı'nın 1999 depreminde 110 kişiyle müdahalede bulunduğunu, bugün ise teşkilatın gücünün oldukça arttığını kaydeden Özdemir, “Türkiye bugün arama kurtarma imkan ve kabiliyeti açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmiştir” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin asli görevlerinden birisinin de afetlerle mücadele olduğunu ifade eden İl Garnizon Komutanı Tümgeneral Cengiz Arslan da tatbikatta sivil-asker işbirliğinin en üst seviyede gerçekleştirileceğini kaydetti.
Toplantının ardından İstanbul’daki 25 okul ve 3 hastanenin depreme karşı güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılmasını kapsayan 1 trilyon 170 milyar liralık müşavirlik anlaşması İstanbul Valiliği ile İspanyol Euroestudios Şirketi ve Tümaş Şirketi arasında imzalandı.