Dün (05 Şubat Salı) gerçekleştirilen Bayrampaşa Sanayi Alanı Kentsel Dönüşüm Projesi tanıtım toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tarihi Yarımada’yı çevreleyen İstanbul Surlarındaki planlama ve projelendirme çalışmalarının bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. İstanbul'u dünyanın diğer şehirlerine göre güvenli bir şehir olarak değerlendiren Topbaş, Sarai Sierra cinayetinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve başta güvenlik olmak üzere birçok konuda İstanbul Valiliği ve Emniyet teşkilatı ile ortak çalışmalar yaptıklarını anımsattı. Surların Kültür Bakanlığı’na devrinin söz konusu olmadığını vurgulayan Topbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:
Surlarda yetki belediyede, Kültür Bakanlığı'na devri söz konusu değil
“Surlarla ilgili yetki belediyemizde. Kısmen bazı ayrılmış yerler var. Sur-i Sultani bölgesinde ihdas edilmiş bazı yerleri kaldırdık biliyorsunuz. Yaptığımız çalışmalar ve düzenlemelerle Tarihi Yarımada’nın çehresi değişiyor. Fatih Belediyesi ile müşterek yaptığımız çalışmalar da var. Sur bandı başta olmak üzere bu çevreyi daha aktif kullanıma açmayı düşünüyoruz. Koruma kullanma dengesini aktif hale getirirseniz bu tür sorunlar yaşanmaz. Eğer buralar boş kalırsa böyle sıkıntılar yaşanır. Sur bandını aktif hale getirip özellikle Kültür Bakanlığımızla müşterek çalışmayı yürüteceğiz”.
Planlama ve projelendirme çalışmaları devam ediyor
Topbaş, tarihi surlarda planlama ve projelendirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek şöyle konuştu:
“Yarımadayı çeviren surlarda 2013 yıl sonuna kadar planlanmamış alan kalmayacak. Plan ve projelendirme çalışmalarımız devam ediyor. Surların korunarak geleceğe taşınması için çok hassas davranıyoruz. Hassasiyetten dolayı özellikle koruma kullanma dengesini koruyacak projeler geliştirmeye çalışıyoruz. İstiyoruz ki bu tarihi surlar hem turizm açısından kenti katkı sunsun, bir taraftan da korunsun. 2013 yılı sonuna kadar burada projelendirilmemiş alan kalmayacak. Bir konsept çalışmamız var, zaten Anemas Zindanları, Tekfur Sarayı başta olmak üzere yer yer restorasyon çalışmalarımız devam ediyor”.
Günay surları alamayınca, filme çekip Başbakana gönderdi
Bugün Radikal Gazetesi'nde yer alan bir haberde ise, Topkapı Sarayı’nın hemen altında Sarai Sierra’nın cesedinin bulunduğu ve Sur-u Sultani içinde kalan alanın cinayetten önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) karşı karşıya getirdiği iddia edildi. Ömer Erbil'in haberine göre, tarihi surları Topkapı Sarayı’na katmak için yıllardır mücadele eden bakanlık, son altı ayda iki kez eski Bakan Ertuğrul Günay’ın imzasıyla surları belediyeden istedi. Bakanlık, cevap alamayınca da surların içinde yaşayan evsizleri ve bakımsız halini filme alıp, kayıtları Başbakanlık’a sundu.
Habere göre, Marmaray Tüp Geçit metro hattının tamamlanmasıyla birlikte iptal edilecek Sirkeci-Halkalı banliyo hattından sonra daha da ıssızlaşacak bölge, Topkapı Sarayı Müzesi’ni tehdit ediyor. Güvenlik riski taşıyan alanın savunmasını, sarayın birinci avlusunda yer alan Jandarma karakolu yapsa da, oldukça uzun ve ıssız sınır, müzenin korkulu rüyası. 2008 yılından bu yana pek çok defa resmi yazışmalarla İBB’den alanın kontrolü istendi. İBB ise banliyo hattı kalktıktan sonra sahil üzerinde önemli bir kullanım alanı doğacağı, üstelik tarihi İstanbul Surları ile bütünlük oluşturduğu gerekçesiyle bu teklife sıcak bakmadı.
Erdoğan da sıcak baktı
İBB’den olumsuz yanıt alan eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Amerikalı turist Sarai Sierra’nın cesedinin bulunduğu alanı da kapsayan sahil boyundaki surların durumunu gösteren bir kısa film yaptırdı. Dehlizlerde ve sur kulelerinin içlerinde yaşayan evsiz ve tinerciler de kameraya kaydedildi. Günay, bu görüntüleri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a sunarak surların Topkapı Sarayı’na dahil edilmesini istedi. Başbakan Erdoğan’ın da sıcak baktığı proje için düğmeye basıldı. Radikal Gazetesi'nin telefonla ulaştığı Günay, “Göreve geldiğimden beri Sur-u Sultani işiyle çok uğraştım. Gecekondular vardı, onları kaldırttım. Sahil tarafının da düzenlenmesi için çaba sarf ettim. Bu alan güvensizdi. İBB’ye defalarca kendi imzamla yazı yazıp ‘Bize verin’ dedim. En son Sayın Başbakanımıza durumu anlattım” dedi.
Sur-u Sultani
Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Topkapı Sarayı, yaklaşık 380 yıl devletin idare merkezi ve Osmanlı sultanlarının resmi ikametgâhı oldu. Saray 1400 metrelik surlarla çevrildi. Haliç ve Marmara kıyılarında, şehri çeviren Bizans dönemi deniz surlarıyla birleşen bu surlara ‘Sur-u Sultani’ adı verildi. Beş kapısı bulunan surlar, deniz tarafında kalan kısmı hariç 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dahil oldu. Matbaacılık Meslek Lisesi, öğrenci yurdu ve askeri depolar boşaltılarak Topkapı Sarayı Müzesi’nin kullanımına bırakıldı. Deri ve Zührevi Hastalıklar Hastanesi ile surların sahildeki kısmının kontrolü İBB’de kaldı.