Türkiye'nin en değerli arazilerinden biri olan Ataköy sahilindeki 125 bin metrekarelik araziyi 2008'de TOKİ'nin düzenlediği ihalede en yüksek teklifi vererek Katarlı ortağı Qatari Diar'la birlikte 850 milyon TL'ye satın alan Sinpaş Holding, hasılat paylaşımı üzerinden arazinin 53 bin 900 metrekarelik kısmını ihaleye çıkardı."İstanbul'un tartışmasız en değerli arazisi" diyerek ilan veren şirket buraya, "Apart otel, gazino, marina, yat klübü, alışveriş tesisleri, lokantalar, akaryakıt satış üniteleri, gösteri, spor ve eğlence tesisleri ile spor kulübü" yapılacağını duyurdu. Habertürk’ün haberine göre ihale 28 Haziran'da yapılacak.
1993 yılında alınan kararla turizm merkezi ilan edilen Ataköy sahilindeki arazide bina yüksekliği için üst sınır 72 metre olarak belirlendi. İhaleye yerli yatırımcılar ile yabancı ortaklı yerli yatırımcı kişi ve şirketler girebilecek. İnşaatlar başlamadan önce deprem güvenliği açısından zeminin jeolojik etütleri yapılacak. İnşaat yapılırken Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de görüşü alınacak. Sahil şeridi ise Kıyı Kanunu'na göre vatandaşlara kapatılamayacak.Toplam 250 bin metrekare emsal alanı olduğu ilan edilen projenin, ihaleye çıkarılan bölümünün emsal alanı ise 197 bin 800 metrekare olarak bildirildi. 250 bin metrekarelik arazinin yaklaşık 70 bin metrekarelik bölümünün yeşil alan olması bekleniyor.
"İstanbul'un silüeti bozulur"
Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, "Biz daha önce aynı alanda bu arazinin yanındaki arsa için dava açtık. Mahkeme davamızı kabul edip iptal kararı verdi. Bu alan Kıyı Kanunu'na aykırı olarak daha önce yapılan plan denize 50 metreye kadar yapılaşma izni veriyor. Buna itirazlarımız olacaktır. 72 metreyi geçmeyecek demek 72/3, 24 kat demektir. Bu da bu alanda 24 kat binalar yükselmesine izin veren bir imar hakkı tanınıyor demektir. Bu yapılar da İstanbul'un silüetini bozacak" dedi.
"Orası dolgu, yapılaşma olmaz"
Ataköy Çevre Dostları Derneği Başkanı Ülker Durukan ise sahiller ve yeşil alanların imara açılamayacağını kaydetti. Durukan, "Daha önce de bu bölgede 72 metre yüksekliğinde yabancı ortaklı bir otel yapılmasıyla ilgili girişim başladı. İdare mahkemesine dava açtık. Kazandık. Şimdi yine 72 metre yüksekliğe kadar izin verildiği, kendi ilanlarında da görülüyor. Orası zaten 1960'da doldurulmuş bir dolgu alanı olduğu için o bölgede bırakın 72 metreyi, yapılaşmanın her türlüsü normal kabul edilemez"