İstanbul Selsiz Yağmur Bilmiyor

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul'da yaz yağmurlarının bile su baskınlarına ve can kaybına sebep olmasının, düzenli şehirleşme olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, en son dün (14 Haziran) İstanbul'da yaşanan sağanak yağışın Avrupa ve Anadolu yakasında can ve mal kaybına neden olmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

"Dün yaşanan sel felaketinde, Üsküdar'da bir servis minibüsünün kayganlaşan yolda  devrilmesi sonucu yolcular yola savruldu. Evine su damlamaması için çatıya çıkarak çalışan Selçuk Akbulut, yağış nedeniyle kayganlaşan zeminde kayarak düştü ve öldü."

"Alt yapı sorunu var, yerel yönetim yetersiz"

Açıklamada, son birkaç yılda yaşanan sel felaketlerinin İstanbul'un ciddi bir altyapı sorunu olduğu ve yerel yönetimin bunda yetersiz kaldığı belirtildi.

* 2010 İSKİ Faaliyet Raporuna göre, 4,5 km dere ıslah çalışması yapılması hedeflendi ancak yüzde 55'i tamamlanabildi. Hedeflenen 24 km tünel ve 22 km kolektör inşaatlarının da bir kısmı tamamlanabildi.

* Yaşanan sel felaketleri alt yapı sistemlerinde kanalizasyon ve yağmur sularının ayrı toplanması ile önlenebilir.
"Doğal alanlar yapılaşmaya feda ediliyor"

* Tarım alanlarını, su havzalarını, ormanlarını yapılaşmaya feda ederek doğal yaşamı onarılamaz şekilde tahrip eden, dere yataklarındaki yasadışı yapılaşmaları meşrulaştıranlar büyük bir kent suçu işliyor.

* Dere yatakları, su havzaları ve orman içi yapılaşmaların sadece doğal kaynakların yitirilmesi açısından değil, sel ve toprak kayması gibi doğal tehditlerin oluşumunu arttırması yönünden de sakıncalarının altı odamız tarafından defalarca çizildi. Yüzlerce dava açarak  kamuoyu yaratılmaya çalışıldı ve  yöneticilere uyarılarda bulunuldu.

* Planlama ve denetleme mekanizmalarının etkin kullanımı, düzenli şehirleşme, rant bazlı olmayan, insan ve çevre eksenli projelendirme sayesinde olumsuz sonuçlarının kontrol edilebilir bir boyut kazanabileceği yağışlar vb. doğa olaylarının sel afetine dönüşmesine engel olmaktan aciz kalan kent yöneticilerini uyarıyor ve göreve çağırıyoruz.

Sellerle imtihanımız

17 Ağustos 2004 - Yağış nedeniyle Alibeyköy ve Çinçin derelerinin taşması sonucu Eyüp, Esenler, Küçükçekmece ve Güngören'de birçok ev ve işyeri su baskınına uğradı.

13 Nisan 2006 - Silivri'de sel baskını yaşandı.

10 Eylül 2009 - Aniden bastıran yağmur sonucu İkitelli ve Halkalı'da yaşanan sel felaketinde 20 kişi hayatını kaybetti.

13 Şubat 2010 - İstanbul'da etkili olan yağmur su baskınlarını da beraberinde getirdi.

24 Haziran 2010 - Tuzla ve Gebze'de yüzlerce ev ve işyerini su bastı.

14 Haziran 2011 - İstanbul'da yağmur can aldı.