İstanbul Modern'den Gökşin Sipahioğlu Retrospektifi
İstanbul Modern, Türk ve Dünya fotoğrafının en önemli sanatçılarından biri olan Gökşin Sipahioğlu'nun retrospektif sergisine evsahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Engin Özendes'in yaptığı sergi, sanatçının 124 fotoğrafını izleyicilerle buluşturacak.
Yarım yüzyılı aşkın bir süredir basın fotoğrafçılığının içinde olan ve bugün bu alanın önemli isimlerinden biri olan Sipahioğlu, Sipa Press Fotoğraf Ajansı'nın kurucusu, başkanı ve yöneticisi olarak da, foto-jurnalizme yaptığı katkılarla tarihe geçmiştir.
Küba'daki füze krizinden Prag olaylarına, Münih Olimpiyatları'nda yaşanan trajediden Mayıs 1968'de Paris'te yaşanan öğrenci olaylarına, Mao'nun Çin'inden Sina Çölü'ndeki savaşa, Dupçek'ten Pompidou'ya, 1960'larda kapalı bir kutu olan Arnavutluk'tan bağımsızlık mücadelesi veren Cibuti'ye kadar pek çok olay ve tarihi kişiliği objektifi ile yakalamıştır.
Dünya üzerindeki tüm fotoğraf ajansı yöneticileri arasında gazetecilik yönü en ağır basan yönetici olarak gösterilen Sipahioğlu, 1926'da İzmir'de doğdu. Saint-Joseph Lisesi'ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi'nde gazetecilik eğitimi aldı. 1953'te İstanbul Expres'in yazı işleri müdürü oldu. 1957'de fotoğrafa büyük yer veren "Yeni Gazete"yi kurdu. Vatan gazetesinde genel yayın yönetmenliği yaparken erken baskı sistemini kurarak gazeteciliğe modern bir yorum getirdi. Gazetenin tirajını da 10 kat arttırmayı başardı.1966'da Hürriyet gazetesinin Paris muhabiri olan Sipahioğlu'nun fotoğrafları Dalmas, Reporter Associés, Viso ve Gamma gibi Fransız ve Black Star gibi Amerikan ajansları tarafından dağıtılmaya başlandı.
Viso Fotoğraf Ajansı için 1968 öğrenci olaylarını izledi. Olaylarla ilgili fotoğrafları, bir yıl sonra, Jean Bertolino'nun Stock yayınlarında çıkan "Les Trublions" kitabında yayınlandı. Sipahioğlu aynı yıl Gamma Ajansı'na girdi. Ajansa girişinin hemen sonrasında ilk defa komünist liderlerin de katılacağı Bratislava Konferansı için Çekoslovakya'ya girmeye karar verdi. Ajansın, teklifini kabul etmemesi üzerine masraflarını kendisi karşılayarak Prag'a gitti, birkaç gün sonra da Çekoslovakya Sovyetler tarafından işgal edildi.
1969'da Amerikalı bir gazeteci olan eşi Phyllis Springer'la birlikte, kendi adını taşıyan ve bugün dünyanın en büyük fotoğraf ajanslarından biri olarak kabul edilen Sipa Press Fotoğraf Ajansı'nı kurdu.
1994'te Fransız Hükümeti tarafından 'Arts et Lettres' nişanına layık görüldü. Kasım 1998'de, Paris'te düzenlenen "Mois de la Photo 98" çerçevesinde, Mayıs 1968'te çektiği fotoğraflardan oluşturduğu "Barikatlar" adlı sergiyi düzenledi. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödüle sahip olan Sipahioğlu, 7 Nisan 2000'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından, "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirildi.