İstanbul Modern Sanat Müzesi, ikinci uluslararası sergisi “Venedik-İstanbul” ile 51. Uluslararası Venedik Bienali’nden bir seçkiyi, Türk Telekom’un sponsorluğuyla, İstanbul’a getiriyor. Böylece sanat dünyasının değerlerinin belirlendiği Venedik Bienali, 110 yıllık tarihinde ilk kez ülkemize taşınıyor.
Guerilla Girls
“Venedik-İstanbul” sergisi, Semiha Berksoy, Donna Conlon, Bruna Esposito, Regina José Galindo, Guerrilla Girls, Subodh Gupta, Mona Hatoum, Emily Jacir, William Kentridge, Rem Koolhaas, Juan Muñoz, Bülent Şangar, Berni Searle, Valeska Soares, Pascale Marthine Tayou, The Centre of Attention, Joana Vasconcelos, Robin Rhode ve Antoni Tàpies gibi çeşitli ülkelerden dünya sanatçılarının birbirinden farklı sanatsal üretimlerini bir araya getiriyor. Sergi, 18 Ekim 2006- 28 Ocak 2007 tarihleri arasında İstanbul Modern’in çeşitli mekânlarında yer alacak.
Serginin gerçekleşmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tepta Aydınlatma, Sony ve uluslararası destekçilerimiz British Council, Mondriaan Foundation Amsterdam, Goethe Institut İstanbul, İtalyan Kültür Merkezi ve Hollanda ve İsveç Başkonsoloslukları katkıda bulundular.
Rem Koolhaas (1944)
Venedik Bienali, bir dizi ulusal pavyon ile güncel sanat alanında çalışan uzmanlar tarafından düzenlenen bir Uluslararası Sergi’yi bir araya getiriyor. Ülkeler tarafından düzenlenen ve her tür finansal desteğinin de yine ülkeler tarafından sağlandığı ulusal pavyonlar, ülkelerin önemli yerel figürlerini tanıtırken, uluslararası sergi, sanatçıları uluslarına göre ayırmadan, sanatların durumuna ilişkin önemli bir düşünce oluşturma amacını taşıyor. 51. Uluslararası Venedik Bienali’nde, erkek yöneticilerin egemenliğindeki 110 yıldan sonra ilk kez iki kadın küratöre görev verildi. Aynı zamanda İstanbul Modern’in baş küratörü olan Rosa Martínez ve Maria de Corral, iki ayrı sergi gerçekleştirdi. Bienalin ortak küratörü ve İstanbul Modern’in baş küratörü Rosa Martínez’in seçimiyle “Venedik-İstanbul” sergisi, Türk izleyicisine, iki ayrı sergide öne çıkan, son derece ilgi çekici ve etkileyici çağdaş yapıtları İstanbul’da görebilme olanağı sağlıyor.
Farklı ülkelerden 20 sanatçı ve grubun yer aldığı “Venedik-İstanbul” sergisinde, çağdaş kadının sorunlarından zorunlu göçe, kentleşmeden tüketim toplumuna, politik kararlara başkaldırıdan cinsel kimlik baskılarına karşı direnişe dek çok çeşitli temalar irdeleniyor ve sorgulanıyor.