Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi YAPI’nın Nisan Sayısı Çıktı!
YAPI Dergisi’nin Nisan sayısında, müze, otel ve yönetim yapısı gibi çeşitli konularda 3 yabancı, iki yerli proje, mimari planlar ve iç mekânlarıyla bir bütün olarak veriliyor. Bunun yanısıra tasarım, şehircilik ve planlama gibi çeşitli konularda makalelerin yer aldığı Nisan sayısı zengin bir içeriğe sahip.
AB Sürecinde Türk İnşaat Sektörü Gözler Önüne Seriliyor...
Yapı Dergisi, Nisan sayısında “Avrupa Birliği Sürecinde İnşaat Sektörü - 2006” adında çok özel bir ek veriyor. Bu çalışma, AB sürecinde inşaat sektörünün durumunu; rakamlar, veriler ve istatistikler ışığında gözler önüne sürüyor. Çalışma, İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği Sürecinde İnşaat Sektörü” konulu panelde yapılan konuşma ve bildirilerden oluşuyor.
Genç Mimarlar Tartışıyor...
Mimar Yunus Aran anısına Yunus Aran Birlikteliği ve MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nce düzenlenen konferansta Emre Arolat, Ayşe Hasol Erktin ve Murat Tabanlıoğlu, Türk Mimarlığının bugününü ve geleceğini tartıştılar. YAPI Dergisi Nisan sayısında bu tartışmayı sayfalarına taşıyor.
Yarınlarda Yaşam...
Geleceğin ev ve büro tasarımlarının sergilendiği “Living Tomorrow” projesi, dünyaca ünlü Hollandalı tasarım grubu UN Studio’nun tasarladığı, fütüristik formuyla merak uyandıran bir yapının içinde gerçekleştiriliyor. Bu uzaysal tasarım, içinde gerçekleştirilen sergiyle de örtüşüyor.
Göçebe Müze...
Tarihi bir rıhtım üzerine inşa edilmiş olan Göçebe Müze, Shigeru Ban’ın New York’taki ilk binası olmanın yanısıra, kentin konteynırlardan inşa edilmiş ilk kamusal yapısı. “Ashes and Snow” adlı sergiye ev sahipliği yapan strüktür, sergi seyahat ettikçe sökülüp yeniden inşa edilecek.
Derginin Nisan sayısında yer alan bir başka müze projesiyse Aarhus Modern Sanatlar Müzesi. Tasarımı Schmidt, Hammer & Lassen Architecture’a ait olan Danimarka’daki müze binası, masif kırmızı bir küp olarak tanımlanıyor.
Avrupa Çelik Yapı Tasarım Ödülleri...
Avrupa Çelik Yapı Tasarım Ödülleri, çeliğin mimarlıkta ve inşaat işlerinde kullanımını ve yaratıcılığı teşvik etmek için veriliyor. İçlerinde Türkiye birincisi Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu projesinin de bulunduğu, ödül alan yirmi ülkeye ait projeler, jürinin yorumlarıyla birlikte sunuluyor.
Müridoğlu ve Bedenin Uyumsal Bütünlüğü
“Kuğu nedir? Uzaya bulaşmış kaz... Zühtü Müridoğlu’nun heykellerinden sonra, her kazın, kuğu olma hakkı doğdu...” Böyle yorumluyor, Müridoğlu’nun işlerini Cemal Süreya. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Özsezgin “Zühtü Müridoğlu: Resim, Heykel, Bütün Bir Yaşam” sergisi kapsamında Müridoğlu’nun yapıtlarını değerlendiriyor.
Ayrıca;
- Kentsel Arayüzler; Havva Alkan Bala
- Sungate Port Royal Resort, Beldibi, Antalya; Atölye T. Mimarlık – Tuncay Çavdar
- Kurukahveci Mehmet Efendi Fabrikası Yönetim Yapısı, İstanbul; Limited – Haydar Karabey
- Mekânsal Bilgi ve Bilgisayar Oyunu Oynama Alışkanlığı; Ebru Çubukçu, Mert Çubukçu, Jack. L. Nasar
- Çok Katlı Çelik Binalarda Kompozit Döşeme Sistemleri; Cenk Üstündağ, Oğuz Cem Çelik
- Tasarım, Zanaat ve Endüstriyel Tasarım Kavramlarının Farklarının İrdelenmesi; Nigan Bayazıt