İstanbul, Kültür Başkentliği’ne 76 Projeyle Hazırlanıyor
İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinden sonra kültürel çalışmalar daha da hızlandı. Toprak, hava, ateş ve su olmak üzere 4 başlık altında toplanan 76 projede sırasıyla ‘gelenek ve dönüşüm’, ‘Tanrı’nın lütfu’, ‘kent ve deniz’, ‘geleceği oluşturmak’ teması anlatılıyor.
Açılışların, sergilerin, festivallerin, gezilerin ve İstanbul’a has özelliklere yer verilen ‘toprak’ grubu çalışmaları arasında İstanbul esintileri, İstanbul kostümleri, geçmiş ve gelecek arasında Türk makam müziği, Topkapı Sarayı sanal müzesi, uluslararası kukla festivali, şenlikname ve çeşitliliğin uyumu adı verilen projeler bulunuyor.
İnanç günleri, sokak tiyatroları, semt şenlikleri, uluslararası konserler, uluslararası film festivali, Hıdırellez kutlamaları, Ayasofya sempozyumu, 40 gün 40 konser, Aya İrini Atriumu’nda İkona ve Kutsal Emanetler Sergisi, ‘hava’ grubunda ele alınıyor.
‘Su’ grubunda, İstanbul tarih ve deniz şenliği, Avrupa Boğaziçi’nde, Boğaziçi’nin mavisini resmetmek, 40 hamam hikayesi-İstanbul’da 40 tas su, Tuna köprüsü, suyun izinde gezi turu, üniversiteler buluşması, uluslararası müzik ve caz festivali, Heybeliada projesi, uluslararası Adalar festivali, 2010 Ramazan şenlikleri, mahya yarışması ve çocuk festivali, ‘ateş’ grubunda ise uluslararası İstanbul ve mimarlık bienali, tasarım fuarı, fotoğraf köprüsü, fotoğraf festivali, moda ve sanat gösterileri, müzik günleri, uluslararası modern dans projesi, yerli ve yabancı yazarların İstanbul’u kurgulaması ve barış için sanatçıların buluşması gibi projelere imza atılacak.
2007 Akdeniz Efsanesi Piri Reis, 2008 İpek Yolu Marko Polo, 2009 Karadeniz Jules Verne ve 2010 Tuna Köprüsü Franz Lizst’in izi sürülecek. İnsan kaynakları projeleri çerçevesinde kültürel korumacılık için kalifiye eleman yetiştirme programı, küçük üreticiler için kentsel tasarım ve destek ağları ve kültür karıncaları 2010’a yürüyor çalışmaları yapılacak.
Halkı hazırlamak için ise megakentlerde kültür ve kültürel miras çağı, kültürel vatandaşlık ve İstanbul, Fatih forumu, Sultanahmet rehabilitasyon projesi hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm ve rehabilitasyon projeleri dahilinde Beyoğlu, Fener-Balat, Kadıköy, Zeyrek, Zeytinburnu Kültür Adası, Kamondo Mezarı ve Gayri Müslim Mezarlığı restore edilecek. Hasköy’deki Kamondo Anıt Mezarı, engizisyondan kaçarak Venedik’e, 17. yüzyılda İstanbul’a gelen, modern bankacılığın kurulmasına, Osmanlı Yahudi cemaatinin modernleşmesine katkıda bulunan bir ailenin mezarı. Santral İstanbul, İstanbul Müzesi, Hasanpaşa Gazhanesi’nin dönüşümü, Tersane-i Amire, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin yeniden düzenlenmesi, Osmanlı Bankası Müzesi etkinlikleri ve Doğa Tarihi Müzesi gibi müzeler ve kültür merkezleri açılacak.