İstanbul ICOM Konferans Haritasında



ICOM Kent Müzeleri Uluslararası Komitesi CAMOC, 2009 yılı konferansını İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle İstanbul'da gerçekleştirildi. 23 ülkeden 115 delegenin katıldığı konferansta dünya kent müzeleri, elektronik çağda müzelerin yeni teknolojilerle neler yapabilecekleri tartışıldı.

CAMOC Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Suay Aksoy, toplantının açılış konuşmasında elektronik çağda da nesne toplamanın önemine ve kent müzelerinin kentin geleceğini belirlemedeki rolüne değindi. CAMOC Başkanı ve Moskova Kent Müzeleri Grubu Genel Direktörü Galine Vedernikova, CAMOC’un müzecilerden öte kentle ilgili plancılar, mimarlar, belediyeler gibi diğer meslek ve kurumları kapsadığına ve kent müzelerinin toplumsal sorumluluklarına değinen bir konuşma yaptı.

Ana konuşmacı Prof. İlhan Tekeli, İstanbul gibi büyük alanlara yayılan kentlerde büyük nüfusların şehir merkezinden uzakta ve kopuk yaşadığına dikkat çekerek birden fazla kent müzesinden oluşan bir ağ sistemi önerdi.

Yine ana konuşmacı, Nobel ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, ABD’de ders vermekte olduğu için bir video kaydıyla CAMOC delegelerine hitap etti ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle kurulacak Masumiyet Müzesi’ni anlattı.

Organizasyon kapsamında iki gün boyunca gerçekleşen dört panelde 20 tebliğ verildi. İlginç tebliğlerden biri Kopenhag Kent Müzesi Direktörü Jette Sandahl tarafından sunuldu. Sandahl, kent merkezinde ve giderek çeşitli semtlerde kurulmakta olan “İnteraktif ve Elektronik Bir Açıkhava Duvarı: WALL” projesini tanıttı. Müzenin ve bilginin nasıl halkın ayağına getirildiğine ve nasıl halkın katılımının da sağlandığına dair çok çarpıcı bir uygulamayı böylece konferans delegeleriyle paylaşmış oldu.

Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Murat Güvenç ise tebliğinde tarihsel ve sosyal veri tablolarını ve kayıtları görselleştirme ve haritalaştırma metodolojisinin sorunları ve çözümleri üzerinde durdu.  Güvenç, İstanbul’un sosyal tarihini anlatmak üzere geliştirdikleri ve 2010 Nisanında açılacak olan “İstanbul 1910 – 2010” sergisinde sunacakları haritalardan örnekler gösterdi. İstanbul 2010 Ajansı, sergi malzemesinin sergi bitiminden sonra, kurulması beklenen İstanbul Kent Müzesi’ne hibe edilmesi koşuluyla bu projeyi destekliyor.

Konferansın önemli sunumlarından biri de CAMOC için Portland Üniversitesi’nden Prof. Chet Orloff ve ekibinin geliştirmekte olduğu ve önümüzdeki ilkbaharda devreye girecek olan CAMOC’un sanal Kentler Müzesi (Museum of the City) projesi oldu. Çeşitli ülkelerde bulunan tüm kent müzeleri arasında ağ kuran ve bu müzelerin katkılarıyla webde sergiler düzenleyen, deneyimlerin paylaşılmasını sağlayan bir müze hedefleniyor.

CAMOC 2009 Konferansı sayesinde ilk kez Türkiye’de bir ICOM etkinliği yer aldı. Böylece ülkemiz ICOM konferans haritasına girmiş oldu. Üç yılda bir yapılan ve yaklaşık dört bin delegenin katıldığı ICOM Genel Konferansına tüm komiteler katılıyorlar. 2010’da Şanghay ve 2013’te Rio de Janeiro’da yapılacak olan Genel Konferans’ın 2016 yılı için mekanı önümüzdeki iki yıl içinde belirlenecek.