İstanbul Havalimanı'nda Kaç İşçi Öldü?



İstanbul Havalimanı inşaatında yaşanan iş cinayetlerini 2016 başından beri verdiği soru önergeleri ve Meclis konuşmaları ile sürekli gündemde tutan, önlem alınmasını isteyen CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, Ekim ayında inşaat alanında kimliği belirsiz bir işçinin cesedinin rögar içerisinde bulunması sonrası konuyu tekrar meclis gündemine taşımıştı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Şeker tarafından CİMER üzerinden yapılan bilgi edinme başvurusuna, Arnavutköy Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından verilen yanıta göre 2013 – 2018 yılları arasında İstanbul Havalimanı inşaatında toplam 52 ölümlü iş kazası yaşandı.

CİMER sorularına verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Şeker, “3. Havalimanı inşaatı başladığı günden bu yana insanımızı, doğamızı, kentimizi ve geleceğimizi katleden bir eser olarak tarihe geçiyor. İktidar, temsil ettiği ve halkımızı vahşi pençelerine teslim ettiği neo-liberalizmin ruhuna uygun olarak 3. Havalimanı’nın büyüklüğü ile övünüyor. Görülüyor ki, bugüne kadar en az 52 işçimiz 3. Havalimanı inşaatında hayatını kaybetti. Yüzlerce işçimiz de yaralanarak sakat kaldı. İktidarı defalarca uyardık. ‘Burada köle düzeni var. İşçiler iş sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun bir şekilde çalışmaya zorlanıyor’ dedik" dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

"Resmi verilere göre en az 52 işçi hayatını kaybetti"
CHP'li Ali Şeker, CİMER başvurusuna Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından verilen yanıta göre, İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi unvanlı 3. Havalimanı inşaatına 2’si programlı, 3’ü iş kazası, 17’si şikayet ve ihbarlar neticesinde toplam 22 teftiş yapıldığını; bu teftişler sonucunda 74 yüklenici firmaya toplam 2.733.379 TL idari para cezası uygulanmasının önerildiğini belirtti. 3. Havalimanı gibi büyük çaplı ve uzun süreli bir inşaatta, olumsuz çalışma koşulları ve işçilerin hak kayıpları konusundaki itirazları sürekli ülke gündemine taşınırken, sadece 2 programlı teftiş yapılmış olmasını eleştiren CHP’li Şeker, “3. Havalimanı’nda resmi verilere göre en az 52 işçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmişken, işçiler olumsuz çalışma koşullarına karşı köle değiliz diyerek isyan ederken, devletin sadece idari para cezasını yeterli görmesi alenen iş cinayetlerini, emeğin sömürüsünü teşviktir” diye konuştu.