İstanbul Gibi Antalya da Betonlaşıyor



Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kent Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Ortaylı, 1950'li yıllardan itibaren kentlerdeki geleneksel ahşap yapıların beton yapılara dönüştürüldüğünü ve İstanbul'un çehresinin değiştirildiğini, aynı kaderi Antalya'nın da yaşadığını söyledi.

Topkapı Sarayı Müdürü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından ilki düzenlenen Kent Sempozyumu'na konuşmacı olarak katıldı. Geçmişten günümüze şehircilik ve sorunları konulu bir konferans veren İlber Ortaylı, geçmiş ve günümüz şehircilik hayatlarından kesitler sundu. Ortaylı, konferanstan önce Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'i de ziyaret etti. Ortaylı, Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak Antalya'da bulunmaktan mutlu olduğunu belirtti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Türel de Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları ve projeleri hakkında Prof. Dr. Ortaylı'ya bilgi verdi.

İlber Ortaylı konuşmasında, Osmanlı ve Avrupa'daki şehirciliğin gelişimini anlatırken, 19. ve 20. yüzyılın ilk yarısındaki şehir hayatından kesitler sundu. 1950'li yıllardan itibaren kentlerdeki geleneksel ahşap yapıların yıkılarak yerlerine, o zamanki yöneticilerin gelişmişlik göstergesi olarak algıladığı beton yapıların yapıldığını anlatan Ortaylı, bu sebeple İstanbul'un çehresinin değiştirildiğini ifade etti. Aynı kaderi Antalya'nın da yaşadığını kaydeden Ortaylı, Atatürk Caddesi boyunca yer alan iki katlı ahşap evlerin yıkılarak apartmanlaştırıldığını söyledi. Ortaylı, Türkiye'de şehir nüfusunun son 50 yıl içerisinde 10 misli arttığına dikkat çekerek, bunun dünyada örneği bulunmadığını dile getirdi.

1950'lerde Türkiye'nin yüzde 80'inin köylü olduğunu ve yalnız yüzde 30'unun okuma yazma oranına sahip bulunduğunu belirten Ortaylı, metropol nüfusunun 50 yılda yüzde 5'ten yüzde 40'a ulaştığını kaydetti. Türkiye şehirlerindeki en büyük sorunun zihniyet sorunu olduğunu söyleyen İlber Ortaylı, "Uygar bir memlekette Dolmabahçe üzerine Swiss Otel yapılamaz. Şehirlerimizde plansızlık ve eski yapı katliamı var. Geleneksel mimarinin yerini hiç bir şey tutmaz. Şehir planlarında en önemli şey tabiatla oynanmamasıdır" dedi. Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda yapılan konferansı Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Süreyya Köleoğlu ve Ahmet Şahin ile çok sayıda Antalyalı izledi. Konferansın sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Süreyya Köleoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya plaket verdi.