İstanbul Fuar Merkezi'nde 'Deprem' Polemiği



İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM), depreme dayanıksız olduğu bilirkişi ve mahkeme tarafından onaylanan fuar salonlarının, kiracı olan firma tarafından ''Olası bir İstanbul depreminde barınma merkezi olarak kullanılması'' başvurusuna tepki göstererek, ''İstanbul Fuar Merkezi'nin bazı salonlarının depreme dayanıksız olduğu resmen onaylandı. Biz burayı yıkıp sağlam bir hale getirmek isterken, kiracımız olan firma İçişleri Bakanlığına yaptığı başvuruda 'fuar salonlarının deprem sonrası barınma amaçlı kullanılabileceğini' belirtiyor'' yanıtını verdi.
    
İDTM'den yapılan açıklamada, İDTM bünyesinde toplam 8 salon olarak faaliyet gösteren İstanbul Fuar Merkezi'nin 3 salonunun, 'depreme dayanıksız' olduğunun ortaya çıktığı bildirildi. İDTM yönetimi tarafından, olası İstanbul depremine karşı 'depreme güvenilirliğinin araştırılması ve mevcut durumun raporlanması' amacıyla İTÜ Yapı ve Deprem Uygulama Araştırma Merkezi'ne yaptırılan tespit sonucu ''1, 3 ve 5 nolu sergi salonlarında can güvenliği ve hemen kullanım performans düzeyinin sağlanmadığı''nın tespit edildiği belirtilen açıklamada, bu durumun, İstanbul 6. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirilen bilirkişiler tarafından da teyit edilerek mahkeme tarafından onandığı kaydedildi.

Salonların tahliye edilerek bir an önce yenilenmeleri için gerekli çalışmalara başlayan İDTM yönetiminin, kiracıları olan fuar firmasının İçişleri Bakanlığı'na yaptığı müracaat sonrasında yaptığı açıklamada, ''Olası bir İstanbul depreminde fuar salonlarında 25 bin depremzedeyi barındırabileceğini'' belirtildiği hatırlatıldı.

Van depremi sonrasında ikinci bir artçıda yerle bir olan Bayram Oteli'nde onlarca vatandaşın öldüğü anımsatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
    
''Benzer bir durumu bu fuar salonlarında yaşamayı hiç arzu etmiyoruz. Yılda yaklaşık 40 fuarın gerçekleştirildiği ve yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği fuar alanlarındaki mevcut durum ortada. Fiziki olarak da yıpranmış olan fuar alanları muhtemel bir İstanbul depreminde büyük risk oluşturuyor. Biz bir an önce buraların yıkılıp yeniden yapılmasını istiyoruz. Şu anda bile büyük bir risk varken ve bu durum mahkeme tarafından da onanmışken, buranın deprem sonrası barınma merkezi olarak kullanılmasını talep etmek büyük bir yanlış olur. İkinci bir Bayram Oteli faciasının yaşanmasına müsaade etmeyeceğiz.''
    
''Kiracı firmanın aldığı 'depreme dayanıklıdır' raporunun gerçekliliği bulunmamaktadır''
    
Olası bir depremde can güvenliği sağlayamayacak olan 1, 3 ve 5 numaralı salonlarla birlikte tüm salonların bir an önce yıkılarak yeniden inşa edilmesi için gerekli olan projelendirme çalışmalarına başlandığı vurgulanan açıklamada, ''Kiracımız olarak mevcut salonlarda fuar organizasyonu yapan firmaya da gerekli bildirimler yapıldı. Tahliye işleminin gerçekleşmesinin ardından harekete geçilecek. Ancak, kiracımız olan firmanın aldığı 'depreme dayanıklıdır' raporunun ise gerçekliliği bulunmamaktadır. Çünkü, raporda da belirtildiği gibi, tespitler şu anda yürürlükte olmayan 1997 yönetmeliklerine göre hazırlanmıştır. 1999 Marmara depremi sonrasında yönetmelik iki kez değiştirilmiştir'' denildi.

İDTM Genel Müdürü Haluk Kanca, mevcut 8 salondan 3'ünün depreme dayanıksız olduğunun uzmanlar tarafından belirlenmesine rağmen, böyle bir talebin gelmesini anlayamadıklarını belirterek, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

''Bizler uzman raporları sonrasında salonların tahliye edilmesi gerektiğini mevcut kiracımız olan firmaya ve ilgili 14 kurum ve kuruluşa bildirdik. Eski deprem yönetmeliklerine göre yapılan fuar salonlarımızın yıkılarak daha sağlam bir şekilde yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Durum böyleyken burasının deprem sonrası barınma merkezi olarak kullanılması nasıl önerilir-''
    
CNR Holding'in açıklaması
    
CNR Holding, 1 Aralık 2011 tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, CNR salonlarının olası bir İstanbul depreminde kullanılması için İçişleri Bakanlığı'na başvurulduğunu duyurmuştu. CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, açıklamasında, CNR EXPO'nun 9,9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunu, olası bir İstanbul depreminde altyapısı güçlü CNR EXPO salonlarının kullanılmasına hazır olduklarını belirterek, doğal afetlere dayanıklı malzemeler olan strafor panel ve çelik konstrüksiyon sistemleri kullanılarak inşa edilen CNR EXPO'nun; birbirine bağlantılı, her birinde aydınlatma-ısıtma sistemleri, mutfak ve tuvalet gibi altyapı olanakları bulunan 150 bin metrekare kapalı alanda kurulu 8 salona sahip olduğunu, olası İstanbul depreminde 25 bin deprem mağduruna barınma, ısınma, yeme-içme ve tuvalet gibi temel ihtiyaçları vermeye hazır olduklarını bildirmişti.