‘İstanbul Entegre Sistem Sayesinde Kurtuldu’



İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, “İstanbul’u susuzluktan entegrasyon sistemi kurtardı” dedi. Vural’ın çizdiği tabloya göre, ‘2007 yılında İstanbul su açısından en kritik dönemi yaşadı. Ama bu halka söylenmedi. Melen suyu olmasaydı, İstanbul eylülden itibaren susuz kalacaktı. İstanbul’da bu yıl yeraltı suları da kullanıldı. Longoz ormanlarını tehdit eden Rezve Deresi projesindense şimdilik vazgeçildi.’

İSKİ Genel Müdürü Vural “2007 yılında İstanbul  su  açısından en kritik dönemi yaşadı. Barajlardaki toplam su miktarı,  o yılın 10 Kasım tarihinde yüzde 8.96 seviyesine kadar düştü” dedi.  Vural bir de itirafta bulundu: “(O dönem) Halkı telaşlandırmamak için bu değerleri açıklamadık. Bunun yerine tasarruf çağırısında bulunduk.”

2008 yılında ise barajlardaki doluluk oranının yüzde 10’un altına düşmediğini söyleyen Vural’a göre bunun en önemli nedeni Melen suyunun getirilmesi ve boğaz geçiş hattının yapılması: “Melen suyu getirilmemiş olsaydı İstanbul eylül ayı başından itibaren susuz kalmış olacaktı. 15 Aralık  itibarıyla Melen’den gelen su miktarı 136 milyon 557 bin 614 metreküp. Melen suyunun yanı sıra bu yıl yer altı sularını da kullandık. 197 kuyudan ihtiyaç durumunda yılda 20-25 milyon metreküp su temin ettik. Çatalca ve Silivri bölgesini kuyulardan besledik.”

Vural, İstanbulluların susuz kalmamasını sağlayan bir diğer nedeninin de kente su sağlayan barajlar arasında entegrasyon sağlanması olduğunu açıkladı. Sistemi şöyle anlattı:

“Yağışlarda her baraj aynı oranda su almadığı için bazı barajlarda su kalmazken, bazı barajlarımız yeterli su miktarını muhafaza etti. Örneğin Terkos yağmur alıyor, doluluk oranı yüzde 70. Buna karşın Büyükçekmece Barajı’nda doluluk oranı yüzde 5’e indi. Alibeyköy Barajı ise kurudu. Eğer biz barajlar arasında interkonnekte dediğimiz entegrasyonu sağlamamış olsaydık, İstanbul’un bazı bölgeleri susuz kalacaktı. Entegrasyon ile Avrupa Yakası’nda Büyükçekmece, Sazlıdere, Terkos ve Alibeyköy barajları, Anadolu Yakası’nda da Darlık, Elmalı ve Ömerli barajları birbirine entegre oldu. Ayrıca boğaz geçişi ile Avrupa ve Anadolu yakası arasındaki barajlar arasında da kısmi entegrasyon sağlandı. Böylece hangi barajda su biterse bitsin, diğer barajdan o barajın beslediği alana su verebiliyoruz.”

Vural, İstanbul’a 100 milyon metreküp su sağlayacak olan Rezve Deresi (Mutlu Dere) projesini ise ‘şimdilik’ durdurduklarını açıkladı. Bulgaristan sınırındaki Rezve Deresi’nden İstanbu’a su getirme projesi, İğneada Longoz Ormanları’nı tahrip edeceği gerekçesiyle tepki çekiyordu.