Gözler İstanbul'un arazilerinde. İstanbul Defterdarlığı, arsaları yeniden değerlemeye başladı. Çünkü arsalar mevcut imar durumlarıyla satılırsa değerinin 4 kat altında bir rakamdan gidecek.
İstanbul'da Hazine'ye ait en gözde arsalar satışa hazır hale getiriliyor. İstanbul Deftardarlığı arsaları iyi fiyattan satmak için imar durumlarının değiştirilmesini içeren bir rapor hazırladı. Raporda arsalar içinden 16'sı seçilerek imar durumları yeniden düzenlendi. Bu yolla değerleri üç-dört kat artan arsalar, diğer arsaların satışı için model oluşturacak.
Hükümete ciddi kaynak
Kaynak arayışındaki hükümetin hedeflerinden biri de Hazine'ye ait taşınmaz malların satışı. Konu Hazine arazileri olunca dikkatler İstanbul'un en gözde arsalarında toplandı. İstanbul Defterdarlığı, arsaları tek tek masaya yatırarak yeniden değerlendiriyor. Çünkü arsalar mevcut imar durumlarıyla satılırsa değerinin çok altında bir rakamdan gidecek.
Değerleri 3-4 kat arttı
İşte bu amaçla özel bir ekip satılabilecek arsalar içinden 16'sını seçerek imar durumlarını yeniden değerlendirdi. Tarla olarak görünen alanlar bulundukları konuma göre sanayi tesisi, toplu konut alanı, turistik işletmeler, ticari bölgeler gibi kar getirecek şekilde imar durumları değiştirildi. Bu yolla her bir arsanın değeri 3-4 katına ulaştı. Yani 16 arsanın eski haliyle satış bedeli yaklaşık 300 milyar lira iken bu yolla 1 trilyon liranın üzerine çıktı.
Orman vasfı olmayanlar
Orman vasfını kaybedip üzerinde binlerce konut kurulan bu alanların bir listesini çıkaran İstanbul Defterdarlığı, asgari satış tutarlarını hesapladı. Defterdarlık bu dosyayı da Maliye Bakanlığı'na sundu. Şile, Çatalca, Adalar, Tuzla, Sultanbeyli gibi 16 alanın toplam satış değerini
3 katrilyon 800 trilyon lira olarak hesaplayan İstanbul Deftardarı Kadir Boy, 'Bu asgari bir tutardır. En az bedeli budur. Yeniden değerleme sonunda bu alanların değeri rahatlıkla 10 katrilyon lirayı bulur' dedi.
Veto edildi ama...
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosuna rağmen hükümet bir başka alandan daha gelir elde etmeyi amaçlıyor. Orman vasfını kaybeden arazilerin satışı. İstanbul'da bu alanların toplamı 165 milyon metrekare. Boy; 'Orman vasfını kaybeden alanlar var. Şile'de Sultanbeyli'de, Şişli'de. Buraların satışı gündemde. Diyorlar ki buraları tekrar yeşil alan yapın. Ormanlaştırılacak o kadar yer varken mümkün mü? Sultanbeyli'de bir tek çam ağacı yok, nasıl ormanlaştırırsınız tekrar.'