Abu Dabi, Arap Yarımadası'nın doğu kıyısında uzanan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) parçası. Ve en zengini. Yakın tarihe kadar Abu Dabi denince göz alabildiğine kum, yok denecek kadar az ağaç, bu çıplak sahilleri döven deniz ve kavurucu sıcak akla gelirdi. Oysa bu cehennemi ortam, şu anda dünyanın en gözde turizm ve alışveriş merkezlerinden biri.
Denizi doldurarak kendine turistik sahiler üreten emirlik, buraları deniz suyundan arıttığı suyla yeşillendiriyor. Emirlikte dünyaca ünlü otel zincirlerinin gökdelenleri yükseliyor. Yakında bu 'el yapımı' sahillerde Türkiye'de yetişen fidanlar, süs bitkileri boy verecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Abu Dabi ve yine Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai'yi yeşillendirecek.
949 trilyonluk proje
Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Ağaç ve Peyzaj A.Ş., ilk etapta, başkent Abu Dabi'nin yeşillendirilmesinde yer almak için geçen hafta Emirates Landscape firmasıyla bir niyet mektubu imzaladı. Ortaklık girişimi, Belediye İktisadi Teşekkülleri'nin (BİT) yurtdışına açılma çalışmalarının bir parçası...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı Hüseyin Akay'la Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Erorhan, bu kapsamda Abu Dabi'de temaslarda bulundu.
Yerel 'Emirates Landscape' firması, ilk etapta 677 milyon dolarlık (yaklaşık 949 trilyon lira) peyzaj ihalesinin 300 milyon dolarlık bölümünü almaya aday. Firma bunu başarırsa, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. ihalenin 150 milyon dolarına (210 trilyon lira) ortak olacak.
Refüjlerden havzalara
İki firmanın işbirliği gerçekleştiğinde, Abu Dabi'nin zorlu iklim koşullarına uygun ağaç ve çalı türevi bitkilerle birlikte toprak da Türkiye'den gönderilecek. Ayrıca ağaçlar ve yeşil örtünün bakımı konusunda teknik kadro ve eleman sağlanacak.
Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Erorhan ise, henüz 5 yıllık bir şirket olmalarına rağmen, İstanbul ve Türkiye'nin diğer bazı illerindeki park, bahçe, kavşak ve refüj düzenlemeleri, erozyon önleme, havza koruma çalışmaları olmak üzere 250 proje gerçekleştirdiklerini belirterek,
"Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul'da kazandığımız birikimi uygulama fırsatı bulursak mutlu olacağız" dedi.
'Yurtdışı zorunluydu'
İmza töreninde konuşan İştirakler Daire Başkanı Hüseyin Akay, neden Abu Dabi'ye yöneldiklerini anlattı. Akay, BİT'lerin yurtdışına açılımının 1999 yılından beri düşünüldüğünü, fakat bu şirketlerin öncelikle İstanbul'un ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulduğu için bugüne kadar dışarı açılmanın gerçekleşmediğini söyledi. Fakat 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe giren 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'yla bu durum değişti.
Söz konusu kanun uyarınca iştiraklerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihalelerine giremediğini vurgulayan Akay, şunları söyledi:
"İhalelere giremememizin yanı sıra iştiraklerimizin yapılacak işlerde ihale sürecini işletmeleri gerektiği için serbest rekabet ortamında rekabet şansları azaldı. Böylece yurtdışına açılma ve özelleştirme konuları gündeme geldi. Bu kapsamda İSTON A.Ş.'nin olimpiyat oyunları hazırlıklarına ilişkin Yunanistan'da, ABD ve İtalya'da, İSTAÇ A.Ş.'nin Bulgaristan'da, İSBAK A.Ş.'nin ise Ortadoğu'da kendi alanlarındaki pazarlara girmek için bazı çalışmaları var. Ağaç ve Peyzaj A.Ş. de Abu Dabi'de yıllık 677 milyon dolara ulaşan yeşillendirme pazarına girebilmek için önemli adım attı."
18 şirketin gözü dışarıda
İştirakler Daire Başkanı Akay, ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin toplam bütçeleri 1.4 milyar dolar (yaklaşık 1.9 katrilyon lira) olan 18 iştirak şirketi bulunduğunu, bu şirketlerin de çabasıyla İstanbul'da şehircilik hizmetleri açısından örnek çalışmalar yapıldığını belirtti. Akay, Büyükşehir Belediyesi iştirakleri arasında yurtdışında işbirliği yapabilecek enerji, ulaşım, çevre ve inşaat alanında faaliyet gösteren şirketler bulunduğunu söyledi.