İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 6. Dönem Başladı



Toplam 301 üyeden oluşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mart yerel seçimlerinin ardından ilk toplantısını Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantıda Meclis Üyelerine hitap eden Başkan Kadir Topbaş, ‘birlik ve beraberlik içinde hizmet’ mesajı verdi.

12.5 milyon nüfusu ve 5 bin 240 kilometre karelik bir alana sahip İstanbul’a 5 yıl hizmet etmenin gururunu yaşarken, yeniden seçilmelerinin sorumluluğunu da taşıdıklarını belirten Kadir Topbaş, “İstanbullulara bu kente ikinci kez başkan olmak gibi onurlu bir yetkiyi ikinci kez vermiş olmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Siyasi kimlik ve siyasi kavgaları meclisin çatışı altında yapmadan, gerektiğinde uyarı ve ikazları yaparak bu kente hizmet etmeliyiz. İstanbul’u hep beraber kucaklayarak sorunları çözmeye devam etmek zorundayız” dedi.

İstanbul’da yapacakları her çalışmanın bu dönem de Anadolu’ya da öncülük edeceğini, bu nedenle de sorumluluklarının daha fazla olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, “Uyumlu, demokratik ve hizmet dolu bir dönemi geride bıraktık. Aynı şekilde bu dönem de böyle bir çalışmaya imza atacağımıza inanıyorum. Siyasi kimliklerimiz ne olursa olsun bu meclis İstanbul’un tamamından sorumlu. Bu şehri beraber kucaklayarak 2010 Avrupa Kültür Başkenti payesine yaraşır, yaşanılır bir kenti ortaya çıkarmak zorundayız. İstanbul bize bu yetkiyi verdi, güvendi. Bu anlayışla kentin geleceğini birlikte hazırlayacağız” diye konuştu.

“Demokrasi adına uyarılar da önemli…”

Seçim döneminde sarf edilen sözlerin sandıkta kaldığını ve Türkiye’de alışılagelen siyasi kavgaların İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılmayacağını umduğunun altını çizen Başkan Kadir Topbaş, demokrasi adına muhalefetin ve uyarıların da ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti. Mecliste devamlılığın önemine de işaret eden Kadir Topbaş, Meclis Üyelerinden bu koltukların hakkını vermelerini istedi. Başkan Topbaş, “Çünkü bize verilen imkânlar bize emanet edilen değerlerdir. Emanetin önemini bilerek adımlarımızı ona göre atmalıyız. İstanbul’a güzel izler bırakan bir meclis olmalıyız. Bu şehre hizmet etme yarışında siyasi kimliklerimizi bir yana bırakmalıyız” şeklinde konuştu.

CHP grubu adına konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Gürsel Tekin de İstanbul’u yönetmenin büyük bir onur olduğunu, kentin çözülemeyecek sorununun olmadığını, yeni dönemde bu sorunları paylaşarak daha rahat çözebileceklerini söyledi. Tekin, bu dönemde İstanbul ile ilgili her doğru projeye katkı vereceklerini, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın da 39 belediye arasında eşit davranacağına inandığını kaydetti. AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan ise, ön yargısız olarak tüm belediyelere eşit olacaklarını söyledi. Toplantıda, su fiyatlarının indirilmesi için verilen önerge de oy birliğiyle başkanlık makamına havale edildi.

Ahmet Selamet yeniden Meclis Başkan Vekili

Toplantıda konuşmaların ardından Meclis Başkan Vekilliği seçimlerine geçildi. AK Parti’den Ahmet Selamet, CHP’den de Prof. Dr. Rüstü Olga’nın aday gösterildiği seçimlerde 184 oy alan Ahmet Selamet Meclis 1. Başkan Vekilliğine ikinci kez seçildi. AK Parti’den Göksel Gümüşdağ, CHP’den de Durmuş Kaya’nın aday gösterildiği seçimlerde ise Meclis 2. Başkan Vekilliği’ne 182 oy alan Göksel Gümüşdağ seçildi.

Encümen Üyeliklerine ise 182 oyla Çetin Elevli, Besim Müftüoğlu, Selim Bilmen, Halis Dalkılıç ve Filiz İştegör seçildi. Gündemde yer alan komisyon ve birlik üyelikleri seçimi ise Çarşamba günü yapılacak Meclis toplantısına ertelendi. Başkan Kadir Topbaş, toplantının ardından Saraçhane Belediye Sarayı’nın Toplantı Salonu’nda Meclis Üyeleri’ne resepsiyon verdi.

AK Parti’nin 178, CHP’nin 112, DSP’nin 5, Saadet Partisi’nin 4, MHP’nin ise bir üyeyle temsil edildiği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Kadir Topbaş ile birlikte 301 üye bulunuyor. Öte yandan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti’den 26, CHP’den de 5 olmak üzere toplam 31 kadın meclis üyesi yer aldı.