İstanbul Büyüklüğünde Tarım Alanını Yitirdik



Küresel ısınma nedeniyle yıllık yağış miktarının yetersiz olduğu alanlarda baş gösteren kuraklık ve çölleşmeye bir başka tehdit daha eklendi: Tarım alanlarının yanlış kullanımı.

Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cemil Cangir ile Yrd. Doç. Dr. Duygu Boyraz'ın yaptığı "Arazi Varlığı Yönetiminde Çevre Düzeni Planı, İklim Değişikliği ve Çölleşme" adlı çalışma sorunun ciddiyetini ortaya koydu. Çalışmaya göre Türkiye'de toplam alanın 26.5 milyon hektarlık tarım arazisinin önemli bir bölümü 'yanlış ve amaç dışı' kullanılıyor. Bunun sonucu olarak verimli ve iyi nitelikli tarım arazilerinden Bartın'ın üç katı, İstanbul'un tamamı boyutunda bir alan geriye kazanılamayacak şekilde yitirildi.

Prof. Dr. Cangir ile Yrd. Doç. Dr. Boyraz'ın; Türkiye genelinde kırsal arazi planlaması ve çevre düzeni planlamasının gerekliliğine vurgu yaptıkları çalışmada, şunları dile getirdi: "Günümüzdeki nüfus artış hızıyla yaklaşık yarım asır sonra, şimdiki nüfusumuz ikiye katlanacak. 2050'li yıllara ulaştığımızda stratejik ürün olan buğday üretimimizi de ikiye katlamamız gerekmekte. 2100'lü yıllara veya önümüzdeki milenyuma yaklaşırken de şimdiki buğday üretimimizi dört kat daha fazla üretmek zorundayız. Bu nedenle, rasyonel sürdürülebilir arazi kullanım programlarını hayata geçirmemiz gerekmekte".