İstanbul Boğazı, Hisarların Işığıyla Aydınlatılacak

Anadolu ve Rumeli hisarları, beş yıl süreyle Eti'nin katkısıyla ışıklandırılacak. Hisarların aydınlatılması için yeraltına 3 bin 700 metre kablo döşendi. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Daha yapılacak nice işler var. İstanbul gibi Anadolu'da da pek çok uygarlık izi, girişimcilerin keşfetmesini bekliyor" dedi.

İstanbul'un en önemli tarihi simgelerinden Anadolu ve Rumeli hisarları, beş yıl süreyle Eti'nin katkısıyla ışıldayacak. Hisarların ışıklandırılması projesi, önceki gece Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da katıldığı bir törenle başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile Eti Şirketler Grubu Başkan Yardımcısı Firuzhan Kanatlı'nın aralarında bulunduğu davetli grubu, tekneyle Boğaz'a açılırken alt katında mehteran, üst katında klasik Batı müziği orkestrası bulunan bir diğer tekne de Boğaz'ı turladı. Daha sonra Anadolu ve Rumeli hisarları, havai fişeklerin patlamasıyla birlikte aydınlatıldı. 5225 sayılı Kültürel Yatırımları ve Girişimleri Teşvik Kanunu çerçevesinde, Eti'nin bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiği uygulamanın tüm müteşebbislere örnek olmasını dileyen Bakan Koç, "Daha yapılacak nice işler var. İstanbul gibi Anadolu'da da pek çok uygarlık izi girişimcilerin keşfetmesini bekliyor. Ben bütün müteşebbisleri Anadolu'ya da çağırıyorum." dedi. Bakanlık Müsteşarı Prof. Mustafa İsen de 5225 sayılı kanun hakkında detaylı bilgi vererek, "Artık kültürel bir yatırım veya destek için müteşebbislerin önünde hiçbir engel yok. El ele verip ülkemizin kültür zenginliğini iyi değerlendirebiliriz." diye konuştu.

Sultan I. Bayezid tarafından Osmanlı'nın ileri bir karakolu olarak 1395'te yaptırılan Anadolu Hisarı, Karadeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayan kanalı kontrol etmek amacıyla inşa edilmişti. Fatih Sultan Mehmet'in, Boğaz'ın en dar noktasına ve Anadolu Hisarı'nın tam karşısına yaptırdığı Rumeli Hisarı (Boğazkesen Hisarı) ise İstanbul'un fethi sırasında Boğaz'dan gelecek yardımı kesmeyi amaçlıyordu. Dünyada bir örneği daha bulunmayan hisarların aydınlatılması için yeraltına 3 bin 700 metre kablo döşendi. Üç aşamalı zırha sahip kabloların üst kısmı sert kauçuk, ortası çelik, alt zırh ise yer altı kemirgenlerine karşı özel ilaç ihtiva eden özel alaşımlı kauçuktan imal edildi. Yerüstü kablolarının da üç aşamalı bir zırhı var. Sodyum buharlı lambaların kullanıldığı armatürlerin ampul ömrü asgari 10 yıl. Aydınlatma için toplam 400 adet armatür ve 40 adet gezi yolu aydınlatma aparatı kullanıldı.