İstanbul Belediyeleri Deprem için Ortak Komisyon Kuruyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) temsil edilen AK Parti ve CHP’nin grup başkan vekilleri, 39 ilçenin belediye başkanları ile teknik başkan yardımcıları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın davetiyle şehrin geleceğini kurtaracak depreme hazırlık çalışmalarının konuşulacağı toplantıda bir araya geldi. İBB'nin web sitesinde yer alan açıklamaya göre, Başkan Kadir Topbaş’ın başkanlığında Saraçhane Belediye Sarayı’nda yapılan toplantıya; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, CHP Gurup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk ile 39 ilçe belediyesinin başkanları ve teknik başkan yardımcıları katıldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ahmet Erhan Gökal, Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Semih Turhan, Boğaziçi İmar Müdürü Yakup Demirhan da hazır bulundu.

Toplantı sonrasında alınan kararları basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Kadir Topbaş, 3 saatlik toplantı sonucunda birlikte mutabakat oluşturulduğunu belirterek, belediye meclisinin bu konuda hassasiyet taşıdığı için teşekkür etti. Kadir Topbaş, “Grup başkan vekillerinin koordinesiyle bazı belediye başkanlarının katılımıyla İmar ve Bayındırlık Komisyonu ve Deprem ve Doğal Afet Komisyonu'nun bulunduğu, gerektiğinde uzman takviyesi alınması suretiyle 'Deprem Bilinçlendirme Çalışması Komisyonu' oluşturulması kararı verildi” dedi. Kurulacak komisyonun bir aydan az süre içerisinde çalışmalarına başlayacağını ifade eden Başkan Topbaş, belediye başkanları ve teknik başkan yardımcıları, bürokratlar, vatandaşların ve STK'lardan görüşlerini komisyona bildirebileceğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Özellikle yapıların tespiti üzerinde duruyoruz. Risk taşıyan yapıların tespiti konusunda ilçe belediyeler çalışmalar devam ediyor. Üniversitelerimize, bizim BİMTAŞ şirketimize kendi yapılarının depremde yıkılma riski taşıyıp taşımadığını kontrol ettirebilirler. Her bölge kendine göre yapısal ayrılıklar bulunduğu için yapı stoku açısından her birine ayrı düzenleme çalışma stratejisinin belirlenmesinin de üzerinde duruldu. Her ilçe ilk adım olarak kendi içinde bir bölge belirleyerek deprem dönüşümü için bir modelleme oluşturacak. Kendi yapılarını güçlendirmek isteyen vatandaşlarımıza da izin verilecek. Bundan sonra yapılan yapılacak bütün yapılarda çevrecilik esas alınacak. Ruhsat ve otopark harçlarını ödemiş olanlardan harç alınmaması konusunda mutabakatımız var.”



“Toplumun bir kesiminin kentsel dönüşüm konusundaki algısını düzeltmeyi amaçlıyoruz”

Toplumun bir kesiminin kentsel dönüşüm konusundaki algısını düzeltmeyi amaçladıklarını ve dönüşümden maddi menfaat beklemenin ciddi bir sıkıntı doğuracağını vurgulayan Topbaş, “Menfaatin değil, depremin doğuracağı sorunların bertaraf edilmesinin önemli olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Menfaatin ön plana çıkmadığı bir seferberlik bilinciyle sıkıntıları gidermeyi başarmalıyız” diye konuştu. Vatandaşlara depreme karşı reflekslerinin geliştirilmesi amacıyla kişilerin olası bir depremde kendi ailesine, binasına ve çevredekilere nasıl yardımcı olacağının verilecek eğitimlerle anlatılacağını kaydeden Topbaş, “Okullar da dahil olmak üzere eğitim çalışması başlatarak anlatmak istiyoruz. Gerekirse sokaklarda deprem anında nasıl davranılacağını gösteren tatbikatlar da yapılacaktır” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlarımız imkanları iyi değerlendirmeli”

Topbaş, 1 milyon 600 bin binanın birden dönüşümü mümkün olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü; “İlçelerimizin bölgelerinde bir öncelik sırası ve bir etaplama yapacağız. Bu kapsamda arazi ve mülk sorunlarının da çözülmesi için gerekli çalışmalar da ilgili bakanlıklar ve belediyelerimizce yapılıyor. Arsa mülkiyet sorunlarımız var. Bunların çözülmesi gerekiyor. 2b yasası meclisimizde bulunuyor. Siyaset üstü bir koordinasyonla İstanbul'u en kısa sürede deprem riskinden kurtarmayı amaçlıyoruz. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız ve İstanbullular da rahat bir nefes alacak. Demokratik bir ülkede mülkiyet haklarına müdahale etmek gibi bir durumumuz yok. Bu nedenle vatandaşlarımızdan, vereceğimiz imkanları değerlendirerek ve bir araya gelerek çözüme yardımcı olmasını bekliyoruz.”



Dönüşüm sahtekarlarına dikkat

Başkan Kadir Topbaş, dönüşümün ekonomik boyutunu soran bir gazeteciye, “İstanbul paha biçilmez bir değer. 1 milyon 600 binanın bulunduğu bir kentte maliyet çok fazla. Kent ekonomisine, istihdama da katkı sunmuş olacak. 500 bin konut yapılabiliyor bir yılda. 50-60 bin bina var acil yapılması gereken. Tespit edilen riskli yapılarla ilgili başkanlar vatandaşı uyarmakta. Belediye başkanlarımız da riski alanlardaki yapılarla ilgili dönüşüm süreçlerine girebilir. Çalışma grubu, imar komisyonuyla birlikte çalışarak dönüşüm kararlarını alacak” cevabını verdi.

İstanbul olarak TBMM’de hazırlanan deprem dönüşüm kanuna katkı sunacaklarını ve kanunun çıkmasıyla yakın zamanda radikal adımlar atacaklarını aktaran Kadir Topbaş, vatandaşları da muhtemel sahtekarlıklara karşı şöyle uyardı; “Birileri yarından itibaren çantasıyla kapınızı çalabilir ‘belediyeden geliyorum, tespit yapacağım’ diye. Sakın ha bu tip insanlara müsamaha göstermeyin. İçeri almadan hemen belediyeyi arayın ve gelen kişileri teyit edin.”