Merkezi Londra’da bulunan saygın kamuoyu araştırmaları ve danışmanlık şirketi Mercer Human Consulting geleneksel Yaşam Kalitesi Araştırması’nı yayınlandı. İki bölümde yayınlanan araştırmada bir dünya metropolü olarak tanıtılan İstanbul Sağlıklı Yaşam koşulları sıralamasında 215 şehir arasından 93’üncü olabildi. Genel Yaşam Kalitesi bölümünde ise geçen yıla oranla 13 sıra gerileyerek, 121’inci sıraya düştü.
Güvenlik, ulaşım, çevre ve sosyo-ekonomik faktörler gibi 39 kriter üzerinden yapılan Genel Yaşam Kalitesi araştırması sonuçlarına göre İstanbul birçok suç kentinin gerisinde kaldı. Geçen yıl 108’inci sırada yer alan İstanbul Sofya (Bulgaristan), Zagreb (Hırvatistan), Varşova (Polonya), San Juan (Porto Riko), Port Louis (Mauritus), Santiago (Şili), Papeete Port (Polinezya), suç şehri Sao Paolo (Brezilya), Limasol (Güney Kıbrıs) gibi şehirlerin gerisinde kaldı. Bu listede İstanbul gibi büyük metropollerden Paris 33, Tokyo 35, Lonra 39 ve New York 47’inci sırada yeraldı. 215 şehir arasında son sırada Irak’ın başkenti Bağdat yer aldı.
Sağlıkta da geride kaldık
AVRUPA standartlarında sağlık hizmeti sunmakla övünen İstanbul Sağlıklı Yaşam Koşulları sıralamasında da hayli geride kaldı. 215 şehir arasında 93’üncü olan İstanbul, birçok Avrupa başkentinin gerisinde kaldı. Araştırmada hastane sayısı, tıbbi yardım, salgın hastalıklar, temiz su kaynaklarına ulaşım ve hava kirliliği gibi kriterler gözönünde bulunduruldu. Bu sıralamada Amman, Vilnius, Manama ve Panama City gibi kentler İstanbul’u geride bıraktı. Ancak İstanbul, Atina, Varşova, Sofya, Bükreş, Riga gibi kentleri geride bırakmayı başarabildi. Sağlıklı yaşam koşulları listesinde son sırada ise Azerbaycan’ın başkenti Bakü yer aldı.
Sağlıklı yaşam koşulları listesi
1 Calgary (Kanada)
2 Honolulu (Hawaii)
3 Helsinki (Finlandiya)
4 Ottawa (Kanada)
5 Minneapolis (ABD)
6 Oslo (Norveç)
7 Stockholm (İsveç)
8 Zürih (İsviçre)
9 Katsuyama (Japonya)
10 Bern (İsviçre)
93 İstanbul (Türkiye)
39 Kriter
15 BİN çalışanı bulunan Mercer, her yıl Sağlıklı Yaşam Koşulları ve Genel Yaşam Kalitesi araştırması yapıyor. Araştırma kriterleri sabit. Genel Yaşam Kalitesi araştırmasında kişi güvenliği, kişi sağlığı, genel güvenlik, ulaşım, siyasi, çevre ve sosyo-ekonomik faktörler gibi 39 kriter bulunuyor. Sağlıklı Yaşam kalitesi araştırmasında ise hastane sayısı, tıbbi yardım, salgın hastalıklar, temiz su kaynaklarına ulaşım ve hava kirliliği gibi etkenler göz önüne alınıyor. Merkezi Londra’da bulunan kamuoyu araştırmaları ve danışmanlık şirketi Mercer Human Consulting, insan kaynakları alanında dünya lideri. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 42 ülkede 180’den fazla şehirde danışmanlık hizmeti veriyor.