İstanbul Adalar'da Yaşayanlar Örgütlendi ve Taleplerini Açıkladı



İstanbul'un adalarında yaşayan bir grup insan Demokratik Adalar Girişimi adı altında toplanarak yerel seçimler öncesinde sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir bildirge yayınladı. İpek ve Oral Çalışlar, Rana Mağden, Gürsel Caniklioğlu, Sue Marsh Akyel, Müfit Özdeş'in aralarında bulunduğu 26 ismin imzasıyla yayınlanan ve Adalılardan her türlü katkıya açık olan bildirge ulaşım, sağlık, deprem, turizm gibi alanlarda talepler içeriyor.

Adalılar bir yandan Adaların motorlu taşıtlardan arınmış asudeliğinin ve temiz havasının keyfini çıkarırken, diğer yandan ekonomik faaliyetin sınırlılığından ve hizmetlerin yetersizliğinden kaynaklanan sorunlarla boğuşmaktadır. Oysa Adalar, sınırları, nüfusu, geleni gideni belli olan küçük bir yerleşim yeridir. Elele vererek bütün sorunların üstesinden gelinmemesi için hiçbir sebep yoktur."

Ulaşım, sağlık, doğa, katılım

Bildigede yer alan talep ve öneriler özetle şöyle:

* Büyükada'daki hastane ve diğer adalardaki Sağlık Ocakları donanımsız ve özellikle acil müdahale konusunda yetersiz. Deniz ambulansı yaygınlaşmalı. Heybeliada'daki hastane geliştirilmeli.
* Adalar'da motorlu taşıt yasağı denetlenerek sürmeli; kamu araçları da akülü; motosiklet yerine tercih edilmeli bisiklet. Faytonların denetimi artırılmalı, fayton sayısının artması engellenmeli.
* Pazartesi sabah ve cuma akşamı ek vapur seferi konulmalı. İstanbul'a vapur ve deniz otobüsü öğrenciler için ücretsiz, Adalılar için indirimli olmalı. Adalar arası geçiş Adalılar için ücretsiz olmalı.
* Günübirlik turizmin yarattığı kirlilik ve düzensizliğin önüne geçilmeli; gelenlerin tuvalet vs. ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı kurulmalı. Ayrıca konaklamalı turizm ve kültür sanat aktivitelerinin gelişimi için altyapı geliştirilmeli. Denizcilik ve su sporları desteklenmeli.
* Her adada anasınıfını da içeren ilköğretim okulu olmalı.
* Tarihi ve kültürel doğal miras korunmalı. 1/1000 ölçekli koruma planı hazırlanmalı ve uygulanmalı.
* Depreme karşı hazırlık için Mahalle Afet Gönüllüleri desteklenmeli.
* Adalıların yönetime katılımı için Kent konseyi işlevsel hale getirilmeli.