"İstanbul 2010 için Ortak Çabaya İhtiyacı Var"



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde "Sahne Senin İstanbul" sloganıyla sürdürülen çalışma ve projelerin kültür-sanat, iş, iletişim dünyası ve yabancı misyon temsilcileriyle paylaşılması amacıyla planlanan bir dizi tanıtım toplantısının 2'ncisi iş dünyasından temsilcilerin katılımıyla Swissotel'de yapıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Nuri Çolakoğlu, çağlar boyunca birçok imparatorluk ve semavi dinlere merkez olan İstanbul'un son yıllarda eski ihtişamı ve pırıltısından bir şeyler kaybettiğini, bu kentin insanların zaaf ve ihmallerinden dolayı biraz sarsıldığını vurguladı. İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olmasının aslında çok önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden Çolakoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizlere düşen, bu fırsatı değerlendirip, yeni bir başlangıç yaparak, bu görkemli kenti, silkinip kendine getirecek çalışmaları başlatmaktı. Daha da önemlisi, tarih boyunca farklı dinlerden, milliyetlerden, kültürlerden insanların bağrında barış ve huzur içinde yaşayabilmesini sağlayan, kendine özgü bir birlikte yaşama kültürü geliştiren İstanbul'un bu özelliğini kendi iç dengelerini ve barışını arayan uluslararası topluma bir örnek olarak sunmak."

Çolakoğlu, kültürel mirasın korunarak İstanbul'un çağdaş yüzünü sparlatacak, İstanbulluların kültür-sanat hayatını zenginleştirecek, kente yeni sanat alanları kazandıracak, sanatçıların dünyaya açılmalarını sağlayacak yüzlerce proje gerçekleştirileceğini de kaydetti.

Ajansın bütçesi

Ajansın 2008 yılında 280 milyon YTL olan bütçesinin 2009'da 805 milyon YTL olacağını ifade eden Çolakoğlu, bunun yüzde 70'inin kentsel uygulamalar alanındaki kalıcı projelere aktarıldığını, ayrıca 2008-2009 tanıtım bütçesinin 100 milyon YTL olarak düşünüldüğünü vurguladı. Çolakoğlu, 2010 yılının İstanbul'u için pek çok farklı alanda çalışma ve projeler yürütüldüğünü dile getirerek, "Böylesine kapsamlı ve karmaşık bir proje, ancak sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim, merkezi hükümet, özel sektör kuruluşları ve kültür sanat dünyasının ortak çabasıyla başarıya ulaşabilir" dedi.

"Sahne Senin İstanbul" sloganıyla başlatılan tanıtım kampanyası çerçevesinde düzenlenen toplantıda, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri, sahne ve gösteri sanatları yönetmeni Dikmen Gürün, görsel sanatlar yönetmeni Beral Madra, müzik ve opera yönetmeni Cem Mansur, müzik yönetmeni Garo Mafyan, edebiyat yönetmeni Ahmet Kot, geleneksel sanatlar yönetmeni Ömer Faruk Şerifoğlu, kent kültürü yönetmeni Gürhan Ertür, çok yönlü projeler yönetmeni Serhan Ada, sinema yönetmen yardımcısı Ayşen Sever, kentsel uygulamalar direktörü Korhan Gümüş, kültürel miras ve müzeler direktörü Suay Aksoy ve dış ilişkiler direktörü Esra Nilgün Mirze tarafından anlatıldı.

Yeni döneme heyecanlı giriş

Toplantının kapanış konuşmasını yapan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Genel Sekreteri Eyüp Özgüç, ajansın yeni döneme büyük bir heyecanla girdiğini belirterek, İstanbullular'ın bu projeyi sahiplenmelerinin kendileri için en büyük başarı olacağını söyledi. İstanbul için yıllardır bekleyen projelerin hayata geçirilmesini hedeflediklerini ifade eden Özgüç, Atatürk Kültür Merkezi'nin yenilenmesi, dünyanın en büyük Çin ve Japon porselenlerinin bulunduğu Topkapı Sarayı mutfaklarının restorasyonu, Theodosius Limanı projesi gibi yalnızca İstanbul'u veTürkiye'yi değil, tüm dünyayı ilgilendiren, uluslararası ölçekte projeler  üzerinde çalışıldığını belirtti.

Özgüç, iş dünyasının da bu projeyi sahiplenmesinin ve projelere destek vermesinin yeni projelerin de başlamasını sağlayacağını ifade ederek, "Bu proje İstanbul'un geri dönüşüm projesi, markalaşma projesidir. İstanbul, kendisine yapılan yatırımı fazlasıyla geri verecektir" dedi.

Toplantı dizisinin sonuncusu, 27 Kasım perşembe günü İstanbul'daki yabancı misyonun temsilcileri olan konsolosluklar ve kültür ataşeliklerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Projelerden bazıları

İstanbul 2010 çalışmaları kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nin güncellenmesi, yani mimarisini geliştirme projesi ile Gazhane Projesi ve Haliç'teki Galata Köprüsü Projesi önemli çalışmalar arasında yer alıyor.

Dünya Kentleri Sergisi'nin 2010 yılında İstanbul'da açılmasının planlandığı çalışmalar kapsamında müzecilikte Galata Mevlevihanesi, Yıldız Sarayı, Resim Heykel Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi'nde rehabilitasyon çalışmaları yapılacak. "Adalar Müzesi", "Yenikapı Kent Arkeoloji Müzesi", "Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi", "İstanbul Kent Müzesi" gibi yerel ve kentsel müzeler kurulması planlanıyor. Müzelerin envanterinin dijital ortama aktarılması amacıyla Müze Depo ve Destek Merkezi kurulması projesinin de tarihi eser kaçakçılığının önlenmesinde etkili olması bekleniyor.

Müzik alanında "2010'a Gider İken" projesi kapsamında kentin değişik yerlerinde mobil sahneler kurularak, vatandaşlar müzikle buluşturulacak. "Müziğin Dokunduğu Yaşamlar" projesi çerçevesinde de devlet okullarındaki bin 200 müzik öğretmenine eğitim ve seminerler verilerek, bu bilgiler öğrencilere aktarılacak.

"Taşınabilir Sanat" projesi kapsamında da İstanbul'un 39 ilçesinde sergiler açılacak.

"Sahne ve gösteri sanatları" alanında ise Türk tiyatrosunun bir haritası çıkarılacak ve geleneksel Türk Tiyatrosu Araştırma Merkezi kurulacak.

"Geleneksel el sanatları" dalında da unutulmaya yüz tutmuş 30'u aşkın sanat ve zanaat dalında bir festival ve ebru sanatıyla ilgili bir proje hayata geçirilecek.

"Edebiyatta" da Uluslararası Roman Yarışması Projesi gerçekleştirilecek ve konusu İstanbul'da geçen 5 romana ödül verilecek.

Kudüs-İstanbul-Saraybosna hattı Medeniyetler Buluşması Festivali, başka bir proje kapsamında gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında ayrıca, hangi edebiyatçının nerede doğup nerede yaşadığını içeren İstanbul Edebiyat Haritası çıkarılacak.

"Bana İstanbul'u Anlat" projesinde de vatandaşların kendi amatör kameralarıyla kenti çekmeleri istenecek. Çekilen 10'ar dakikalık kısa filmler bir araya getirilip montajlanarak bir İstanbul belgeseli hazırlanacak.

Ayrıca İstanbul'u fon olarak kullanan Hollywood filmleri desteklenecek.

Toplantı, 26 Kasım çarşamba günü iletişim dünyası, 27 Kasım perşembe günü yabancı misyon şefleri ve kültür ataşelikleri için tekrarlanacak.