İspanyol Mutfak Devinin Yeni Üretim Üssü Türkiye

Gebze'de 10 milyon Euro'luk yeni yatırımla ikinci fabrikasını açmaya hazırlanan İspanyol endüstriyel mutfak devi Fagor, Rusya, Orta Asya cumhuriyetleri, Arap ülkeleri ve Afrika pazarına açılabilmek için Türkiye'yi üretim üssü yapmak istiyor.

Kocaeli Gebze'deki fabrikası, Fagor Grup'un genel iştirakleri arasında yüzde 5'lik bir paya sahip. Şirketin Avrupa İhracat Müdürü Mario Lopez, "Yatırım yapılacak ülke ararsanız karşınıza avantajları dolayısıyla Rusya ve Türkiye'yi görürsünüz. Ama biz stratejik konumu dolayısıyla Türkiye'yi seçtik." ifadesini kullanıyor. Küresel pazarda oyuncu olmak isteyen şirketlerin Türkiye'yi göz ardı etmek gibi bir lüksünün olamayacağını belirten Lopez, kendi işkolları arasında uzun vadede otomotiv ve perakende alanlarındaki yatırım fırsatlarını araştırdıklarını kaydediyor.

İspanyol mutfak devi, Türkiye'deki ikinci fabrikasını Gebze'de Ocak 2007'de hizmete açmayı planlıyor. Şirketin Türkiye Genel Müdürü Güçlü Kaplangı, 1999'da 4 personelle, Türkiye genelinde 5 bayi ve 5 yetkili servisle piyasaya girdiklerini belirterek, "Fagor Türkiye bugün 79 çalışan, 60 bayi ve 70 yetkili servis ağıyla sektörün 3. büyük firması haline geldi. Adet olarak bu yıl sattığımız 4 bin adet endüstriyel buzdolabıyla sektörün lideri konumuna yükseldik." dedi. Fagor'un Türkiye'nin geleceğine ve sahip olduğu potansiyele güven duyduğunu ifade eden Kaplangı, İspanyolların Türkiye'de fabrika yatırım kararını kriz sonrasında aldıklarını ve 2003'te 10 milyon Euro ile ilk tesislerini açtıklarını söyledi. Fagor'un Türkiye müdürü, "Pazar 3 yıl öncesine göre ciddi şekilde büyüyerek 300-350 milyon Euro seviyesine geldi. Türkiye AB'ye yakınlaştıkça, 2015'lerde bu rakamın 700-800 milyon Euro'ya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Şu anda 6 bin metrekarelik alanda üretim yapıyoruz. Yeni fabrikamız da 11 bin 800 metrekarelik alana sahip olacak. Burada endüstriyel buzdolabıyla birlikte bulaşık makinesi üretmeyi planlıyoruz. İlave yatırımla üretim kapasitemiz 6 bin adetten 12 bin adete çıkıyor. Fabrikamızda 200 yeni istihdam yapacağız." diye konuştu.

10 milyon Euro'luk iş imkanı
Gebze'de üretime başladıktan sonra endüstriyel mutfak üreticisi yan sanayicilerin sayısının hızla arttığına dikkat çeken Güçlü Kaplangı, halen 85 ayrı yan sanayi kuruluşuyla çalıştıklarını, bu sayının yeni yatırımlarının devreye girmesinden sonra 150'ye çıkacağını dile getirdi. Türkiye'ye ilk yatırım yaptıklarında parça temin edecek yan sanayi bulmakta güçlük çektiklerini anlatan Kaplangı, 1 milyon 200 bin Euro harcayarak kendilerine üretim yapacak sanayiciye destek verdiklerini aktardı. Üretimin yüzde 75'inde yerli parça kullandıklarına değinen Kaplangı, "Polonya fabrikasının yan sanayi ihtiyacının bir kısmını Türkiye'den gönderiyoruz. Yakında Meksika'ya da başlayacağız. 2 buçuk milyon Euro'luk yan sanayi parçası satın aldık. Yeni fabrikayla bu rakam 10 milyon Euro'ya çıkacak. KOBİ'lerimizin önünü açarak onları dünya pazarlarıyla tanıştırdık. Onlar sadece bize mal satmadılar, bizim sayemizde diğer mutfak üreticilerine de mal verdiler." dedi. Fagor Türkiye'nin sorumluluk alanına 14 ülkede 280 milyonluk nüfus giriyor. Gürcistan, Azerbaycan, İran, Suriye, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Kıbrıs, Yunanistan ve Romanya gibi ülkeler, şirketin Türkiye ayağının kapsama alanına giriyor. 2007'deki ciro hedeflerinin 20 milyon Euro olduğunu aktaran Kaplangı, gelecek yıl Sudan, Etiyopya, Mısır ve Yemen gibi ülkelerin de Türkiye fabrikasına bağlanacağını açıkladı.

İspanyol şirket, otomotive de yatırım yapmak istiyor
Fagor Türkiye'nin İspanya'nın 18 milyar Euro cirolu M.C.C. Mondragon Corporaci Cooperativa adlı dev şirkete bağlı bir şirket olduğunu kaydeden Güçlü Kaplangı, grubun İspanya'da endüstriyel mutfak ürünlerinden başka finans, sigorta, sağlık, eğitim ve araştırma şirketleri bulunduğunu ve birçoğunda pazar lideri durumda olduğunu kaydetti. MMC'nin Türkiye'de yalnızca endüstriyel mutfak üretim yatırımı bulunduğunu anlatan Kaplangı, grubun halen özellikle otomotiv, yedek parça, inşaat&taahhüt, endüstriyel ekipmanlar ve makine parçaları üretimi gibi konularda yeni yatırımlar yapmak amacıyla Türkiye'de görüşmeler yaptığını söyledi. Kaplangı, "2007'de grubun diğer sektörlerdeki yatırımları da Türkiye'ye gelebilir. Ama henüz görüşmeler devam ediyor." dedi.