‘İspanya’ Kıyıları Bitirecek



Sahil kesimlerindeki bakir alanları, “İspanya Modeli” adı altında yabancılar için tatil köyü ve villa yapımı için yapılaşmaya açma girişiminde yeni bir adım atıldı. Kuruluş amacı dar gelirli yurttaşları konut sahibi yapmak olan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Maliye Bakanlığı’ndan 416 adet arsa ve arazi istedi. Çoğunlu Aydın, Muğla, İzmir ve Balıkesir sınırları içerisinde bulunan alanlar, Ege Bölgesi'nin doğal ve özgün yapısını yansıtan niteliğiyle ön plana çıkıyor.

Konu mahkemede

Villa kent ve tatil köyleri olarak yapılması planlanan konutlar az katlı binalardan oluşacak. Bu alanlarda tenis kortları, golf sahaları, alışveriş merkezleri ve diğer sosyal tesisler konuşlandırılacak. Golf sahalarının yanına golf otelleri yapımı da planlanıyor. Bu işletmeler daha sonra özel sektöre devredilecek.

Gelişmelerin önüne geçebilmek için ana muhalefet partisi kimliğiyle CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. İlgili 5782 Sayılı Yasa'nın iptali istemiyle yapılan başvuru henüz Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelmedi. Süreç Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, “Çanakkale’den Akdeniz Bölgesi'ne kadar olan tüm arazileri satacağım. Bu yollar yılda 2 milyon yabancıya konut satacağım” söylemi çerçevesinde işliyor.

Eski Tapu Kadastro Genel Müdür Vekili Orhan Özkaya, TOKİ’den konut alan çok sayıda ailenin ödeme güçlüğü çekerek, taksitlerini aksattığını ve bunun üzerine kurumun konutları geri alma yoluna gittiğini söyledi. Özkaya, geri alınan konutların yabancılara satışı için hazırlıklar yapıldığını da söyleyerek, “Anayasanın 44. maddesi 'devlet vatandaşının konut sorununu çözer' diyor buna karşın kendi halkının konut sorununu çözemeyen TOKİ, ülkenin sahil alanlarını yabancılara devretmek için girişimlerini sürdürüyor” diye konuştu.

Turizm bölgelerinin çarpık yapılaşması ve betonlaşmasına örnek gösterilen Kuşadası’nın da proje kapsamında yer almasına turizmciler ve emlakçılar karşı çıktı.

Toplam 52 bin konut ve villanın bulunduğu Kuşadası’nda 7 bin’i aşkın satılık ev ve villa olduğunu, 4 bin 325 üyeli Uydukent’in yapımının hala sürdüğünü vurgulayan Kuşadası Emlakçılar Derneği (KUŞEMDER) Başkan Yardımcısı Müslüm Yıldırım, yeni alanların TOKİ tarafından yapılaşmaya açılmasının anlamsız olduğunu söyledi. Yıldırım, “Kuşadası’nın yeni ev ve villaya ihtiyacı yok. Şu anda resmi kayıtlara göre 7 bin’i geçen ev ve villa satılık. Fiyatlar dünyada yaşanan krizden sonra yüzde 30 düştü. Yılan hikayesine dönen Uydukent duruyor. Yeni konutların eklenmesiyle Kuşadası tamamen biter. Fiyatlar dibe vurur. Kesinlikle böyle bir projeye ihtiyaç yok. Bunu yapacaklarına yeni bir düzenleme yapsınlar, mevcutları satılsın” dedi.

Kuşadası gerçeği farklı

Korumar Otel Genel Müdürü Tacettin Özden de yanlış modellerin örnek alınmaması gerektiğini belirterek, İspanya’nın bu gün yeni bir model arayışında olduğunu kaydetti.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar da yapılmak istenen projenin Kuşadası gerçeğiyle bağdaşmadığına dikkat çekerek, “Yabancıların konut almasının turizme etkisi yok. Uçak parası dışında otele, restorana ya da diğer giderlere bir para ödemiyor. Bunun yanında evini kiraya veren yabancılar, kirasını yurt dışında alarak ülke ekonomisine olumsuz katkı yapıyor” diye konuştu.