İşveren kesimine yakınlığıyla bilinen Alman Ekonomisi Enstitüsü (IW) her yıl ilgili dernek ve çatı organizasyonlarına beklentilerini soruyor. Enstitü Başkanı Michael Hüther işletmelerin moralinin pek de iyi olmadığını belirtti:
“ 2009 yılından bu yana ilk kez tüm sanayi branşları bir önceki yıla oranla iyileşme beklemiyor. Beklentiler temkinli ve hatta bir kesim önceki yıla oranla durumun kötüleşeceğini tahmin ediyor. Oysa üretim kapasitesi, yatırım beklentileri ve istihdam gibi önemli makro göstergeler oldukça güven verici.”
Borç krizi kaygılandırıyor
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Alman şirketlerinin endişe kaynağı, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi. Lakin beklentilerin kötüleşmesi işlerin iyi gitmediği anlamına da gelmiyor. 46 meslek kuruluşundan sadece on biri kötümser, 20'si ise 2013'te işlerin daha da açılmasını bekliyor.
Michael Hüther işletmelerin 2008 ve 2009 yıllarındaki kriz kayıplarından ders çıkardıklarına dikkat çekiyor. Alman ekonomist iş bağlantılarında görülen istikrar ile moral bozukluğu arasındaki ikilemin finans krizinde edinilen olumsuz tecrübelerden kaynaklandığı görüşünde.
Enerji branşı karamsar
46 branş temsilciliğinin 11'i istihdamın azalacağını tahmin ediyor. Bunlar arasında madencilik, matbaacılık, bankacılık ve enerji branşı bulunuyor. Enstitünün başkanı Hüther, özellikle enerji alanında beklenen istihdam kaybında hükümetin de payı olduğunu vurguladı:
“Hükümet enerji dönüşümüne karar veriyor ama uygulamayı beceremiyorsa bu alana yatırım yapmak isteyenler, ‘devlet kendi tasarladığı projelerle başa çıkamıyorsa ben neden risk alayım?', diyor. Küreselleşme, siyasi karar alıcıların ağırlığını azaltmadı. Çünkü yatırım yerinin özelliğini hükümet tarafından alınan ve rekabet gücü ile istihdamı arttırıp katma değer sağlayıcı olması umulan kararlar belirliyor.”
Klasik sanayi işletmeleri geleceğe enerji şirketlerine kıyasla daha olumlu bakıyor. Elektroteknik ve makine sanayi ile otomobil endüstrisi iyimserlerin başında geliyor.
“Konjonktürün motoru sayılan sanayi sektörünün hemen bütün branşları olası kötüleşmeye hazırlıklı ve krize oldukça dayanıklı. Hatta makine sanayinde üretimin ve yatırımların artması bekleniyor. Bu sektörün istihdam endişesi de bulunmuyor.”
'Konjonktür ikinci yarıda iyileşecek'
Alman Ekonomisi Enstitüsü'nün ekonomik konjonktür tahminleri de bu yönde. 2012'de güçlü bir başlangıç yapılıp sonra düşüş yaşanmıştı. 2013'te ise ters yönde bir gelişme bekleniyor: Tahminlere göre, yıla nispeten karamsarlık yaratan bir ortamda giren ekonomik konjonktürde yılın ikinci yarısında iyileşme görülecek. Michael Hüther 2013'te ekonomik büyüme hızının bir önceki yıla oranla biraz azalarak yüzde 0,7'ye ineceğini tahmin ediyor.