Yurtdışından gelen göçmenlerin, yerleri kamulaştırılanların, göçebelerin ve milli güvenlik nedeniyle yerlerinin değiştirilmesine karar verilen köylülerin iskanına ilişkin esasları belirleyen İskan Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Meclis Genel Kurulu, Avrupa Birliği yasalarını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Genel Kurul'da temel yasa olarak görüşülen İskan Kanunu tasarısı kabul edildi.
Temel yasa olarak görüşülen tasarının maddeleri üzerinde altı önerge verilmesine karşılık bunlardan sadece AK Parti Çankırı Milletvekili Tevfik Akbak'ın ifade düzeltici iki önergesinin işleme alınmasına, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol tepki gösterdi.
Birinci bölümü kabul edilen İskan Kanunu tasarısına göre:
- Milli Güvenlik nedeniyle iskan edilecek yerlerde yaşayan ailelerin iskanı, MGK'nın önerileri doğrultusunda Bakanlar Kurulu'nca alınacak karar doğrultusunda yapılacak.
- Kanuna göre, Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancılar ile Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı bulunup da sınır dışı edilenler, güvenlik bakımından Türkiye'ye gelmeleri uygun görülmeyenler, göçmen olarak kabul edilmeyecek.
- Yurda toplu olarak gelen göçmenlerin, sınırlardan girdikten sonra işlemleri tamamlanıncaya kadar bakım, beslenme ve barınma ihtiyaçları, Kızılay'ın da yardımlarıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca karşılıksız sağlanacak.
- Bakanlığın gösterdiği yerlerde iskanı kabul etmeyenlerin hak sahiplilik durumları, Mahalli İskan Komisyonu'nca iptal edilecek.
- Türkiye'ye kabul edilen ''iskanlı göçmenler'', şartların elverdiği yerlerde, Bakanlıkça uygun görülecek yerlerde iskan edilecek. Ancak Türkiye'ye geldikleri tarihten itibaren 2 yıl içinde iskanını istemeyen göçmenler iskan edilmeyecek ve Bakanlıkça yapılmakta olan karşılıksız yardımlar kesilecek.
- Göçebeler, Bakanlıkça uygun görülecek yerlere, kanun hükümleri gereğince iskan edilecek. Ancak iskan duyurusu tarihinin bitiminden itibaren 6 ay içinde başvurmayan aileler iskan edilmeyecek.
Kanun yürürlüğe girdikten itibaren iki yıl içinde başvurmayanlar ile Bakanlığın yapacağı iskan yardımını istemeyenler, gösterilen yeri kabul etmeyenler veya terk edenler, ikinci bir iskan talebinde bulunamayacaklar.
Geçici maddelerle birlikte 53 madden oluşan tasarı, 2 bölüm halinde temel kanun olarak görüşüldü.