Isınan Havada Ölümcül Tehlike



Dünya Covid 19’la mücadelesini sürdürürken iklim değişikliği sonucu rastlanmayan hastalıklarla yeniden karşı karşıya kalabilir. Uyarı, TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Emine Didem Evci Kiraz’dan geldi. Kiraz, gıda ve su kıtlığı sonucu artan nüfus hareketliliği nedeniyle enfeksiyonlardaki artışın, insanoğlunu eski hastalıklarla baş başa bırakabileceğini ifade etti.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; Prof. Kiraz’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle: “Deniz seviyesindeki artış, deniz suyunun yapısı ve bitki örtüsü yapısındaki değişimler salyangoz ve diğer soğukkanlı hayvanlarda oluşabilecek hastalıkları insanoğlunun kapısına getirecek.

İklim değişikliğinin insan sağlığına ölümcül etkileri olacak. Hava olayları ile ilişkili afetlerde her yıl 60 bin ölüm gerçekleşmekte.

İklim değişikliğinin neden olduğu sıcak stresi, yetersiz beslenme, sıtma, ishal sonucu 2030- 2050 arasında her yıl 250 bin artan ölüm beklenmekte.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İklim krizinin 2041- 2070 döneminde Türkiye’deki etkisi şiddetlenecek. Özellikle güneyde tehlike yüksek.

Sağlık sorunları açısından İstanbul ve Ankara öne çıkacak.

İzmir, Şanlıurfa, İstanbul gibi illerde sağlık sektörü açısından azaltım/uyum eylemlerinin gerçekleştirilmesi önemli.”

Komisyonda konuşulanları değerlendiren CHP Milletvekili Murat Bakan, “İklim krizi çölleşme, suların yükselmesi, ürün azalması, gıda kıtlığına neden olacak. Bu da yeni salgınlara. Belki hiç bilmediğimiz bir sıtma türü milyonlarca insanı öldürebilecek. Doğa bu pandemi ile bizi uyardı. Bu uyarıyı dikkate almak zorundayız. İklim krizi bir avuç insanın kaygısı ya da kopmuş buzulun üzerindeki kutup ayısının sorunu değil. Bir çevre krizi de değil. İklim krizi insanlığın varoluş krizi.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.