İshak Paşa'ya artık Kar Yağmayacak



Geleneksel Selçuklu mimarisinin en görkemli eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı, 7 bin metre çapında temperli camla kaplanıyor. Sarayı kışın kardan yazın da güneşten koruyacak olan örtü, ekimde tamamlanacak.

Türk turizminin gözde yapılarından tarihî İshak Paşa Sarayı'na bir daha kar yağmayacak. Doğubayazıt'ın 8 km uzağında, sarp kayalıklar üzerinde bir kartal yuvasını andıran 116 odalı sarayın üzeri eylül ayında 7 bin metre çapında cam bir örtü ile kaplanacak. 2010'un sonunda tamamlanması beklenen proje, inşaatı üstlenen firmanın gayretleriyle üç ay sonra bitirilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kontrol Amiri Prof. Dr. Ahmet Selbesoğlu'nun verdiği bilgiye göre sarayın üstünü örtecek temperli cam, kışın ısısını artırarak karları eritecek. Yazın da yapıyı güneşin zararlarından koruyacak.

İshak Paşa Sarayı Şantiye Şefi Adnan Vural, şu an sarayın çatısını örtecek kırılmaz camı yerleştirme aşamasına geldiklerini ifade etti. Eylül ayından sonra sarayı ziyarete gelenlerin içeriden gökyüzünü göreceği sözünü veren Vural, "Eski resmi aklımıza getirdiğimizde siyah bakır çatının yerini kullanışlı modern bir cam alacak." diye konuştu. Temperli camın arasında özel bir film kullandıklarını, bunun ısıyı az, ışığı çok geçirme özelliğine sahip olduğunu ifade eden şantiye şefi, bu şekilde sarayda muhtemel sera etkisinin önüne geçileceğini kaydetti.

Kar, yağmur, dolu ve fırtına gibi meteorolojik olaylardan etkilenmeyecek olan sarayda yenileme çalışmalarının devam edeceğini bildiren Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut da düzenleyecekleri sergi ve konferanslarla sarayın yeni yüzünü ziyaretçilere tanıtacaklarını söyledi. Saray, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyelerinin de aralarında bulunduğu 20 kişilik bilim kurulunun raporuna göre ilk defa usulüne uygun restore ediliyor. İnşaatı üstlenen Zeydamlı Turizm, daha önce Van Akdamar Kilisesi, Mardin Deyru'z Zaferan Manastırı, Niğde, Amasya, Şanlıurfa kaleleri, Malatya Beşkonaklar ve Kırşehir'de 9 tarihî köprüyü restore etmesiyle tanınıyor.